USR îl atacă pe Iohannis, după promulgarea Legilor Justiției. Chirieac: Acuzațiile sunt absurde! Președintele a făcut un gest pozitiv
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
USR îl atacă pe Iohannis, după promulgarea Legilor Justiției. Chirieac: Acuzațiile sunt absurde! Președintele a făcut un gest pozitiv.Sursa foto Agerpres
USR îl atacă pe Iohannis, după promulgarea Legilor Justiției. Chirieac: Acuzațiile sunt absurde! Președintele a făcut un gest pozitiv.Sursa foto Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre atacurile lansate de USR la adresa președintelui Klaus Iohannis, după promulgarea Legilor justiției.

Astăzi, 15 noiembrie, președintele României a promulgat Legile justiției. Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

USR, AUR şi Avocatul Poporului au sesizat la CCR cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament, însă Curtea a respins cererile. Drept urmare, după ce Iohannis a semnat decretele de promulgare, președintele USR Cătălin Drulă a transmis că acesta "calcă în picioare justiția din România".

”Iohannis calcă în picioare Justiția din România. Nu are pic de respect pentru cetățeni, pentru statul de drept, pentru parteneriatele noastre internaționale”, a declarat Drulă.

Iohannis a semnat decretele de promulgare a legilor în ciuda faptului că, de la Comisia de la Veneția, comisarul european pentru Justiție i-a cerut acestuia să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a promulga (sau nu) Legile Justiției.

"Acuzațiile USR-ului sunt absurde"

”Acuzațiile USR-ului sunt absurde. Justiția din România este oricum nefuncțională. Puteau spune că s-a ratat această ocazie de modificare a Legilor justiției pentru a face justiția funcțională, dar nu pentru a spune că a îngenunchiat Iohannis justiția. Mai mult, Iohannis a făcut un gest pozitiv care merită subliniat și anume: nu a așteptat raportul Comisiei de la Veneția pentru a promulga legile. Păi, dacă nu promulgi legile decât după raportul Comisiei de la Veneția, atunci la ce mai e bun Parlamentul României? Îl desființăm și facem și o economie, nu? Asta e o aberație pe care o spune, din mare nefericire, USR-ul, în acest moment. În rest, faptul că justiția e nefuncțională știm. Am văzut ce s-a întâmplat cu fraudarea alegerilor la Sectorul 1. Justiția ezită, refuză, nu vrea, are frică să ancheteze aceste suspiciuni mai mult decât rezonabile", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.

"George Simion și-a făcut bine sondajul"

În privința candidaților la viitoarele alegeri pentru fotoliul de președinte al României, acesta a afirmat că ”George Simion și-a făcut bine sondajul, fiindcă el speră că votanții lui sunt votanți nemulțumiți de PSD, în principal: zona naționalistă, a nemulțumiților, cei care vor aduna frustrări în această perioadă economică dificilă. Sondajul pe care l-a făcut, din punctul domniei sale de vedere, e corect. În privința celorlalți candidați la președinție, da, Mircea Geoană ar fi un candidat foarte puternic și de dorit pentru România. Are experiență occidentală, experiență politică internă, dar să vedem ce va hotărî  PSD”, a fost de părere analistul politic Bogdan Chirieac.

Citește și: 

Președintele Iohannis a semnat promulgarea legilor justiției

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară şi a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii.

CCR: Independența judecătorului nu exclude responsabilitatea funcției exercitate (motivare)

Curtea Constituţională a României apreciază că independenţa judecătorului nu exclude responsabilitatea acestuia în exercitarea funcţiei pe care o deţine, anunță Agerpres. CCR a publicat, luni seară, motivarea deciziei din 9 noiembrie de respingere a sesizării Avocatului Poporului asupra Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

"Independenţa judecătorului nu exclude responsabilitatea acestuia în exercitarea funcţiei pe care o deţine. Responsabilitatea judecătorului stă, printre alte elemente, la baza calităţii actului de justiţie şi, implicit, la baza imparţialităţii acestuia", precizează judecătorii constituţionali.

Potrivit acestora, evaluarea judecătorului trebuie realizată în raport cu activitatea pe care acesta o prestează, altfel nu s-ar putea cuantifica modul în care acesta îşi exercită funcţia.

"Calitatea activităţii sale se apreciază în funcţie de acest criteriu, care nu este unul singular, ci face parte din mai multe criterii, iar evaluarea pe fiecare criteriu în parte duce la concluzia generală privitoare la calitatea activităţii desfăşurate", se arată în document.

Citește mai mult AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel