USR cere preşedintelui Iohannis retrimiterea Legii SIIJ în Parlament
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Foto: Facebook, Parlamentul României
Foto: Facebook, Parlamentul României
USR i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, solicitându-i să retrimită în Parlament legea de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

USR i-a transmis, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, solicitându-i să retrimită în Parlament legea de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pe motiv că actul normativ a fost adoptat 'pe repede înainte', fără a se aştepta avizul Comisiei de la Veneţia, conform Agerpres.

'În forma votată de Parlament pe data de 28 februarie şi propusă de Ministerul Justiţiei, legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia. În această formă, infracţiunile comise de magistraţi vor fi investigate de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani. Proiectul de lege prevede desfiinţarea secţiei speciale, fără ca dosarele de corupţie ale magistraţilor să se întoarcă la DNA sau la DIICOT, în acest fel fiind afectată competenţa Parchetelor specializate', a explicat USR în scrisoare.

USR a reamintit că avizul Comisiei de la Veneţia urmează să fie publicat pe 19 martie, iar 'graba' Parlamentului de a adopta proiectul de lege fără a aştepta acest punct de vedere este 'nejustificată'.

Potrivit USR, proiectul adoptat de Parlament propune înlocuirea SIIJ cu 'un mecanism care menţine elementele supuse criticilor constante aduse modului de concepere a organizării şi funcţionării SIIJ în activitatea sa de aproape 4 ani'.

'Singura soluţie firească, în acord cu obligaţiile constituţionale ale României, raportat la instituţiile europene, rămâne desfiinţarea necondiţionată a secţiei speciale şi restabilirea competenţelor Parchetelor specializate, precum DNA şi DIICOT, aşa cum au propus organismele europene relevante, propunerea legislativă criticată fiind de natură a încălca Raportul MCV şi avizele Comisiei de la Veneţia, în concret obligaţiile României de stat membru al Uniunii Europene şi al Consiliului Europei', se mai arată în scrisoarea USR transmisă preşedintelui.

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, ca neîntemeiate sesizările asupra Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, stabilind că actul normativ este constituţional.

Proiectul a fost trimis preşedintelui pentru promulgare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel