USR a contestat majorările salariale ale demnitarilor la CCR. Care sunt principalele argumente de neconstituționalitate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Seidler USR
Seidler USR
USR a anunțat că depus miercuri două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute săptămâna trecută prin Parlament.

Potrivit unui comunicat al USR, principalele argumente de neconstituționalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fișei financiare, încălcarea principiului bicameralismului și încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

Reprezentanții USR susțin că inițiatorii proiectelor nu au indicat de unde vor fi luați banii, adică sursa de finanțare, pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri.

Aceștia arată că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaților cu amendamente care n-au existat în forma de la Senat și care au deturnat total scopul actului normativ aprobat. În acest fel, Senatul nu s-a pronunțat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, puterea a decis, sub pretextul existenței unei așa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepții care prevede că se măresc și indemnizațiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat așa ceva”, se arată în comunicat.

„Dacă legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost declarată neconstituțională de către CCR pe motiv că atât comisia de specialitate, cât și plenul au adoptat proiectul în aceeași zi, fără să existe vreo interdicție în acest sens, legea de majorare a salariilor la stat este la fel de neconstituțională, pentru că au trecut câteva ore între ședința comisiei de specialitate și adoptarea legii în plenul Camerei Deputaților. Impactul bugetar este necunoscut. Nici ministrul Finanțelor, nici ministrul Muncii, niciun parlamentar al actualei coaliții nu are habar de câți bani e nevoie pentru aceste creșteri”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, notează Mediafax.

 

Demisie la vârful USR. Monica Berescu părăsește Biroul Național al partidului: E greșit să încurajezi parlamentarii să plece

Monica Berescu, deputat al Uniunii Salvați România, și-a anunțat demisia din rolul de membru al Biroul Național al partidului.

Deputatul USR Monica Berescu şi-a anunţat demisia din Biroul Naţional al USR, motivând că este greşit pentru viitorul politic al unei organizaţii să încurajezi parlamentarii să plece din partid.

„Am luat decizia de a demisiona din rolul de membru al Biroului Naţional. Cred că este greşit pentru organizaţie şi pentru viitorul ei politic să încurajezi parlamentarii să plece, în condiţiile în care tocmai ieri demisionase o colegă, iar un altul fusese exclus (abuziv, în condiţiile în care sunt cel puţin alte trei exemple de parlamentari care au avut fix acelaşi tip de discurs, dar fără nici o consecinţă). Cu un astfel de discurs, faliile deja existente în acest partid se vor adânci”, susţine Monica Berescu în mesajul trimis pe grupurile interne ale USR, dar şi membrilor Biroului Naţional. 

Totodată, deputatul USR precizează că nu vede „cum se poate lucra la coeziune şi unitate când toate mesajele recente arată contrariul”. 

Deputatul USR Monica Berescu a declarat, sâmbătă, pentru News.ro că există o dezamăgire în rândul aleşilor partidului, dar şi a membrilor USR, dar că lucrurile încă pot fi reparate, urmând ca în funcţie de reacţia conducerii USR, parlamentarii să decidă dacă rămân sau pleacă din această formaţiune. 

Monica Berescu consideră că „plecarea celor cinci europarlamentari din USR nu este o surpriză pentru cei ancoraţi cu ceea ce se petrece în partid”, dar că a fost dezamăgită de reacţia unora dintre colegii din USR la aflarea acestei veşti. 

„Cred că e cazul să ne tratăm cu respect înainte de toate şi să ne respectăm deciziile. Mă refer la reacţiile unor colegi din Biroul Naţional. Când cinci europarlamentari decid să plece din partidul tău cred că ar trebui să îţi pui semne de întrebare, să te întrebi ce nu merge şi să te gândeşti cum poţi îmbunătăţi lucrurile”, a afirmat deputatul USR, Monica Berescu, conform Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel