USL nu votează bugetul dacă pensiile vor fi îngheţate. PSD și PNL propun un set de zece măsuri pentru relansarea economieii
Vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, susţine că PSD şi PNL nu vor vota legea bugetului de stat pe 2012 dacă actualul guvern va îngheţa pensiile şi salariile din sistemul public. Deputatul PSD cere Guvernului să nu adopte o astfel de măsură şi să respecte legea care prevede indexarea pensiilor cu rata inflaţiei.
“Există o lege a pensiilor pe care Guvernul trebuie să o respecte. Pensiile trebuie indexate cu rata inflaţiei. Nu mă interesează declaraţiile sau părerile personale ale domnilor Băsescu sau Boc. Atât timp cât avem o lege, ea trebuie respectată şi aplicată”, declară Valeriu Zgonea.
Vicepreşedintele PSD consideră că prin deciziile pe care le ia, actualul guvern arată că este incapabil să îşi respecte angajamentele asumate în faţa populaţiei. “Băsescu şi Boc au minţit în 2010, când au spus că salariile şi pensiile nu vor fi tăiate. Au minţit apoi când au spus că salariile tăiate îşi vor reveni în 2011. Au minţit din nou când au spus că vor creşte salariile în 2012. Câtă încredere poţi să mai ai în doi oameni care au făcut minciuna politică de stat?”
În opinia liderului PSD, incapacitatea Guvernului de a-şi respecta promisiunile demonstrează eşecul politicilor economice promovate de PDL. „România se îndreaptă spre un nou an de austeritate pentru că Boc a ştiut să facă doar două lucruri: să taie din banii oamenilor şi să îi bage în buzunarele PDL.”
Valeriu Zgonea afirmă că PSD şi PNL vor vota legea bugetului de stat doar dacă actualul guvern adoptă un set de zece măsuri menite să ducă la relansarea economiei şi reducerea cheltuielilor bugetare: reducerea CAS, TVA de 19%, introducerea schemei de ajutor a agricultorilor prin reţinerea doar a 9% TVA, menţinerea surselor de finanţare pentru proiecte din fonduri europene, respectarea legii pensiilor, reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, suspendarea programului PNDI şi a alocărilor de bani pe criterii politice, interdicţia ca Fondul de rezervă al premierului să fie folosit pentru finanţarea unor autorităţi publice pe criterii politice, păstrarea contribuţiei actuale la pilonul II de pensii şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News