USL este acuzat de politizarea manifestărilor dedicate Zilei Regelui
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
regele
regele

La aniversarea a 91 de ani a Regelui Mihai I al României, USL este acuzat de politizarea excesivă a acestui eveniment, marcat și de Ziua Armatei. La manifestările care au avut loc, miercuri, la Palatul Elisabeta, dar și la celelalte evenimente dedicate Regelui Mihai, președintele Traian Băsescu a lipsit.

Regele Mihai I al României şi Principesa Margareta au acordat, miercuri, în ajunul aniversării a 91 de ani,  22 de medalii. Evenimentul a avut loc la Palatul Elisabeta şi a debutat cu decernarea Medaliei „Regele Mihai I pentru Loialitate", moment de care s-a ocupat Principesa, în absenţa Regelui. Mai apoi, Regele Mihai I a acordat medaliile „Crucea Casei Regale a României" şi „Nihil Sine Deo", pentru alte 14 persoane. Printre cei care au primit Medalia „Crucea Casei Regale a României" s-au numărat regizorul Cristian Mungiu şi istoricul Georgeta Filitti.

 Medalia „Nihil Sine Deo" a fost înmânată de Rege altor şase personalităţi, printre care scriitoarea Ana Blandiana şi dirijorul Horia Andreescu.

Ceremoniile au continuat ieri după-amiază, când ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a înmânat Regelui Emblema de Onoare a Armatei României, în semn de apreciere pentru activitatea Regelui în slujba statului. De această dată, evenimentul a fost vizibil politizat. La decernarea medaliei au fost prezenţi mai mulţi politicieni USL, printre care s-au numărat Crin Antonescu - preşedinte al Senatului, Puiu Haşotti - ministrul Culturii, senatorul PNL Cristian David şi ministrul Administraţiei - Radu Stroe. Traian Băsescu, însă, a lipsit de la ceremonie, scrie adevarul.ro.

  De subliniat că, tot ieri, foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit, de asemenea, Emblema de Onoare a Armatei României. Evenimentul a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

 Conform unor surse apropiate Preşedinţiei, Traian Băsescu nu a fost invitat la ceremonia de medaliere care a avut loc ieri la Palatul Elisabeta. De asemenea, aceeaşi sursă a adăugat că preşedintele nu a fost invitat la ceremonia organizată astăzi în cinstea Zilei Armatei Române la Carei, în judeţul Satu Mare. Deşi în fiecare an preşedintele primea o invitaţie scrisă din partea MApN, însoţită de un program, de această dată a primit doar programul, pe care nu era trecută funcţia preşedintelui, ci era menţionat doar „domnul Traian Băsescu".

 Ceremonia de ieri, în cadrul căreia Regele a primit Emblema de Onoare şi la care Traian Băsescu nu a fost invitat, a fost organizată de MApN, lucru confirmat şi de reprezentanţii instituţiei. „Această medalie a fost conferită tuturor conducătorilor statului român, inclusiv actualului preşedinte, Traian Băsescu", a declarat, pentru „Adevărul", Constantin Spînu, purtător de cuvânt în cadrul MApN.

Îndepărtarea lui Traian Băsescu  de la manifestările dedicate Suveranului României vine după ce anul trecut Băsescu făcea declaraţii incendiare la adresa Regelui: „Mulţi spun că abdicarea a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a intereselor naţionale din partea Regelui Mihai. Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi?".

 Joi, cu ocazia aniversării Majestății Sale, regele Mihai I, Primăria Capitalei a inaugurat Piața Regelui,  la intersecţia Şoselei Kiseleff cu strada Arhitect Ion Mincu. De asemenea, Universitatea din Bucureşti i-a decernat titlului de Doctor Honoris Causa, Maiestăţii Sale, iar în cursul după-amiezei, Regele Mihai I şi Principesa Margareta decorează o serie de personalităţi din România şi din Europa, iar evenimentul va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta. În cursul serii, Fundaţia Principesa Margareta a României va organiza a cincea ediţie a Concertului Regal caritabil. Violonistul Alexandru Tomescu este invitat special de la ora 18.00, în Sala Mare a Ateneului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel