Data actualizării:
Data publicării:

Uşi închise la Tribunalul Bucureşti, CAB, DNA şi parchetele de sector, după modificarea legii pensiei de serviciu a magistraţilor. Magistrații sunt la Guvern, în discuții cu Ciolacu, Ciucă și Gorghiu

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector au hotărât, marţi, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii. La fel au anunţat că vor face şi Tribunalul Alba şi Curtea de Apel Alba Iulia.

UPDATE: Magistrații sunt la Guvern. La ședința cu conducerea CSM participă Marcel Ciolacu, dar și Nicolae Ciucă și Alina Gorghiu. 

"Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor", se arată într-un comunicat al Tribunalului preluat de Agerpres.

Magistraţii au hotărât, cu majoritate, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ. Este vorba despre amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de miercuri, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei).

Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al PTB.

Magistraţii solicită ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraţilor în Adunările generale din data de 31 mai să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraţilor.

Adunarea Generală a DNA au hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ.

Tot Adunarea Generală a mai hotărât ca într-o şedinţă viitoare să fie stabilite formele graduale de protest.

De asemenea, o formă similară de protesc se aşteaptă şi din partea judecătorilor şi grefierilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti.

Judecătorii CA Alba Iulia şi Tribunalului Alba urmează exemplul Capitalei

Judecătorii Curţii de Apel (CA) Alba Iulia şi Tribunalului Alba îşi suspendă activitatea începând de miercuri, urmând să judece doar cauzele cu caracter urgent, nemulţumiţi că proiectul de lege privind reforma în domeniul pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, inclusiv sub aspectul condiţiilor de pensionare şi al modalităţii de calcul al pensiilor, ar încălca, susţin aceştia, statutul constituţional al magistraţilor.

Potrivit unor comunicate ale celor două instanţe din Alba Iulia, la nivelul acestora au avut loc adunările generale ale judecătorilor pentru analizarea evoluţiei demersului legislativ referitor la modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Astfel, Adunarea generală a judecătorilor din CA Alba Iulia a hotărât marţi adoptarea unei forme de protest constând în amânarea cauzelor aflate pe rolul instanţei, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu miercuri, 21 iunie, şi până la "adoptarea unei soluţii legislative care să respecte statutul constituţional al magistraţilor, garanţiile constituţionale, precum şi principiul previzibilităţii".

La rândul său, Adunarea generală a judecătorilor Tribunalului Alba a hotărât "suspendarea activităţii de judecată", începând tot de miercuri, 21 iunie, "pe termen nedeterminat, cu excepţia activităţii vizând cauzele urgente".

În funcţie de soluţia legislativă ce se va adopta se va convoca o nouă adunare generală a judecătorilor, atât la CA Alba Iulia, cât şi la Tribunalul Alba, care vor stabili continuarea, suspendarea sau încetarea formei de protest.

"La adoptarea hotărârii, judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia au avut în vedere faptul că proiectul de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, privind reforma în domeniul pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, inclusiv sub aspectul condiţiilor de pensionare şi al modalităţii de calcul al pensiilor, încalcă statutul constituţional al magistraţilor, precum şi garanţiile rezultate din instrumentele internaţionale care reglementează acest statut, dar şi faptul că, deşi magistraţii au manifestat disponibilitate pentru eliminarea inechităţilor din sistem, principiul cooperării loiale între puterile statului a fost încălcat şi nu a existat un dialog real până la acest moment", se mai afirmă în comunicatul CA Alba Iulia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel