Ursula von der Leyen: Xi Jinping trebuie să-l influențeze pe Putin după amenințările cu armele nucleare
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut liderului chinez Xi Jinping să exercite influență asupra Moscovei după noile amenințări cu arme nucleare venite din partea Kremlinului, a raportat agenția media germană Tagesschau pe 6 mai.

Von der Leyen a remarcat că țara comunistă a jucat un rol crucial în "dezescaladarea amenințărilor nucleare iresponsabile ale Rusiei" în trecut. Ea crede că Beijingul va continua să restrângă Rusia în lumina "amenințărilor nucleare actuale".

Potrivit ei, China ar trebui, de asemenea, să contribuie la prevenirea furnizării de bunuri cu dublă utilizare către Rusia, care sunt utilizate ulterior pentru fabricarea armelor folosite împotriva Ucrainei, adăugând că acest lucru este important pentru relațiile UE-China, notează NewVoiceOfUkraine.

Într-o declarație anterioară, pe 6 mai, Moscova a anunțat că dictatorul rus Vladimir Putin a instruit Statul Major să se pregătească pentru exerciții militare care implică utilizarea armelor nucleare tactice.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că exercițiile sunt legate de declarațiile occidentale referitoare la disponibilitatea de a trimite trupe în Ucraina.

Putin ordonă exerciții cu arme nucleare tactice pentru a descuraja Vestul

Rusia a declarat luni că va practica desfășurarea armelor nucleare tactice în cadrul unor exerciții militare, în urma ceea ce Moscova a numit amenințări din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite.

Rusia afirmă că Statele Unite și aliații săi europeni împing lumea către marginea confruntării între puteri nucleare prin sprijinirea Ucrainei cu zeci de miliarde de dolari în arme, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rus.


Ministerul rus al apărării a declarat că va desfășura exerciții militare care includ practica pregătirii și desfășurării pentru utilizarea armelor nucleare non-strategice. A spus că exercițiile au fost ordonate de președintele Vladimir Putin.

"În timpul exercițiului, se vor efectua o serie de măsuri pentru a practica aspectele pregătirii și utilizării armelor nucleare non-strategice", a declarat ministerul.
Forțele de rachete din Districtul Militar Sud, aviația și marina vor participa, a spus ministerul apărării.


Exercițiul își propune să asigure integritatea teritorială și suveranitatea Rusiei "în răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările anumitor oficiali occidentali împotriva Federației Ruse", a declarat ministerul.


Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deținând mai mult de 10.600 din cele 12.100 de focoase nucleare ale lumii. China are al treilea cel mai mare arsenal nuclear, urmată de Franța și Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel