Data actualizării:
Data publicării:

Ursula von der Leyen vine în România, se semnează PNRR. Corina Creţu: Greul de azi începe

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Facebook PNRR
Facebook PNRR

Europarlamentarul Corina Creţu avertizează că greutăţile legate de aplicarea PNRR abia de azi încep, după ce Ursula von der Leyen va vizita România şi va semna aprobarea planului. 

"Greul de-abia de azi începe. Aprobarea PNRR-ului e mai mult un gest de curtoazie din partea Ursulei von der Leyen, însă Guvernul României nu s-a pregătit pentru perioada care urmează, de scriere și implementare a proiectelor, ceea ce riscă să ducă la pierderea acestor bani. 

România este, din păcate, printre ultimele state europene cărora li se aprobă Planul Național de Redresare și Reziliență. A fost un proces mult prea dificil pentru autoritățile de la București, întârziat inexplicabil de mult, lipsit de o minimă transparență și eclipsat de bătăliile politice interne. Mă tem că în ciuda festivismului care se va broda în jurul vizitei Președintei Comisiei Europene, România s-ar putea să nu se poată bucura de acești bani", a scris Corina Creţu pe Facebook.

VEZI Ursula von der Leyen vine luni la Bucureşti. Care este programul

Motive pentru care situaţia este dificilă



"Suntem într-o situație foarte dificilă cel puțin din următoarele motive:

 Implementarea proiectelor nu a început, iar termenele-limită inițiale, menționate în PNRR, sunt nerealiste. Din păcate, orice depășire a acestor termene-limită înseamnă că România va cheltui bani din propriul buget, fără a fi decontați ulterior prin PNRR.

 România are de îndeplinit cele mai multe condiționalități pentru folosirea acestor bani (a spus-o recent chiar un reprezentant al Guvernului).

 România a solicitat cea mai mare sumă la nivel european pentru împrumuturi (după Italia). Totodată, România a cerut suma maximă pe care o putea primi din împrumuturi (nicio altă țară nu a făcut acest lucru). Deși dobânda va fi mică, nu e foarte clar de ce ne aflăm în această situație.

 Capacitatea administrativă a României de a gestiona aceste fonduri este deficitară (a anunțat chiar fostul Ministru al Fondurilor Europene). Dacă nu recuperăm din mers această problemă, banii vor putea fi blocați, pentru că rezultatele trebuie să fie cât se poate de concrete.

 Nu pot decât să sper că România va reuși, pentru că ar fi înspre binele tuturor cetățenilor țării noastre", a mai scris europarlamentarul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel