Ursula von der Leyen va propune un sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 06 noi 2022, 20:24
WhatsApp
Ursula von der Leyen va propune un sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023
Ursula von der Leyen va propune un sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023, relatează DPA. 

Von der Leyen l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de planul său într-o discuţie telefonică avută duminică, se precizează într-un comunicat de presă al CE.

Suma totală va fi echivalentul unei asistenţe financiare a UE de până la 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor. 'Ajutorul, sub forma unor împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costurilor dobânzilor, va funcţiona şi pentru a soprijini reformele şi drumul Ucrainei spre aderarea la UE', se mai menţionează în comunicat.

'Pachetul financiar al UE va trebui combinat cu sprijin similar de la alţi mari donatori', a adăugat Bruxellesul.

Liderii UE au decis în iunie să sprijine Ucraina cu nouă miliarde de euro pentru a acoperi nevoile financiare imediate ale ţării după invazia rusă. Până acum au fost alocate împrumuturi de trei miliarde de euro, alte trei miliarde urmând să fi transferate până la sfârşitul anului.

Comunicatul de presă al CE nu explică dacă cele trei miliarde rămase vor face parte din propunerea de 18 miliarde de euro, precizează DPA. De la începutul războiului, UE a oferit Ucrainei ajutor financiar, militar şi umanitar.

 

Serviciile SUA au penetrat Rusia la cel mai înalt nivel. Goșu: Ce s-a întâmplat înainte de invadarea Ucrainei, fără precedent în istorie

Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin invadarea neprovocată la scară largă a Ucrainei, ceea ce avea să fie primul război de cucerire de după 1939 pe care bătrânul continent avea să-l vadă.

Remarcabil e că, înainte de începerea invaziei, SUA și Marea Britanie au atras atenția că Federația Rusă pregătește un atac major asupra Ucrainei.

Informații în acest sens au fost „scurse” în presă încă din ianuarie 2022.

Ulterior, cu doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei, lucru care părea de neconceput pentru majoritatea observatorilor, CIA și structurile militare ale americanilor au informat statele aliate că pe data de 16 februarie 2022 ar putea avea loc un atac masiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

În pofida faptului că la vremea respectivă anunțul americanilor a fost luat în derâdere, la doar câteva zile Rusia declanșa o invazie fără precedent în Ucraina, aruncând Europa într-o criză de securitate fără precedent după 1945. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?