Data publicării:

Ursula von der Leyen, reacție după referendumul din Republica Moldova: Își dorește un viitor european, în ciuda tacticilor hibride ale Rusiei

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Tabăra ”DA” pentru aderarea Republicii Moldova la UE a câștigat cu puțin sub 14.000 de voturi la referendumul de duminică.

Citește și: Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Update: Toate voturile s-au numărat. Referendumul a trecut! / Maia Sandu, 42,45% în primul tur

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a avut o primă reacție la rezultatele referendumului desfășurat duminică în Republica Moldova, în care o ușoară majoritate a moldovenilor a votat în favoarea aderării la Uniunea Europeană, potrivit Reuters și EFE, citat de Agerpres.

”Ați făcut-o din nou. În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, este puternică și își dorește un viitor european”, a scris Ursula von der Leyen, pe rețeaua X, în care a felicitat-o și pe președinta Maia Sandu pentru victoria sa în primul tur al scrutinului prezidențial.



După numărarea tuturor voturilor, atât din țară, cât și din străinătate, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a indicat că tabăra ”DA” pentru înscrierea aderării la UE ca obiectiv național în Constituția Republicii Moldova a câștigat cu 50,46% din voturi, față de 49,54% pentru tabăra ”NU”, la o diferență de numai 13.596 de voturi (751.235 DA versus 737.639 NU).



Concomitent, la alegerile prezidențiale care au avut loc duminică, Maia Sandu a câștigat cu 42,33% din voturi în fața principalului său rival, prorusul Alexandr Stoianoglo, care a obținut 26,05% din sufragii, iar cei doi se vor înfrunta în turul al doilea pe 3 noiembrie.

De asemenea, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu pentru faptul că ”leadershipul și curajul său au schimbat cursul istoriei”. ”Ne vom scrie viitorul împreună”, i-a transmis Roberta Metsola președintei de la Chișinău, pe aceeași rețea socială.

Comisia Europeană a declarat luni că alegerile prezidențiale desfășurate simultan cu referendumul în Republica Moldova au avut loc într-un context de interferențe și intimidare ”fără precedent” din partea Rusiei și a susținătorilor săi pentru destabilizarea procesului democratic.

Interferența, potrivit purtătorului de cuvânt al UE pentru afaceri externe, nu s-a produs doar ”în zilele și săptămânile care au precedat alegerile”, ci a reprezentat o campanie care a început după invazia rusă în Ucraina în februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel