Data publicării:
Ursula von der Leyen presează Varșovia să facă reforma statului de drept, după ce grupul Renew o amenință cu moțiunea pentru că a aprobat PNRR-ul Poloniei
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marţi Polonia că nu va primi fondurile aferente Planului de relansare dacă nu respectă normele statului de drept, după ce Parlamentul European a ameninţat cu o moţiune de cenzură.
"Săptămâna trecută, Comisia Europeană, după un an de negocieri, a dat undă verde Planului de relansare şi rezilienţă al Poloniei. Acum, Consiliul Uniunii Europene trebuie să ia o decizie asupra acestui plan. (...) Aprobarea acestui plan este legată de angajamente clare ale Guvernului Poloniei în privinţa independenţei justiţiei", a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, potrivit stenogramei discursului.
Preşedintele Comisiei Europene cere Poloniei să desfiinţeze Camera Disciplinară, care să fie înlocuită cu o instanţă independentă şi imparţială. În al doilea rând, îndeamnă Polonia să reformeze regimul disciplinar prin eliminarea delictelor care au generat controverse.
În al treilea rând, Varşovia ar trebui să revizuiască toate deciziile emise de Camera Disciplinară în cazuri ale judecătorilor. "Vreau să fiu foarte clară. Aceste trei angajamente centrale trebuie îndeplinite înainte de efectuarea plăţilor.
Ştiu că unii dintre dumneavoastră sunteţi sceptici, dar vă asigur că nu vor fi acordate deloc fonduri până când nu sunt efectuate aceste reforme", le-a spus Ursula von der Leyen eurodeputaţilor.
Trei lideri ai grupului Înnoim Europa din Parlamentul European au cerut, luni, o moţiune de cenzură împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, din cauza aprobării Planului de relansare destinat Poloniei în pofida problemelor cu respectarea normelor statului de drept.
Iniţiativa le aparţine eurodeputaţilor Sophie in't Veld (Olanda), Guy Verhofstadt (Belgia) şi Luis Garicano (Spania), dar, pentru iniţierea unui vot împotriva Comisiei Europene vor fi necesare în total 70 de semnături.
"Dacă Ursula von der Leyen va continua să refuze aplicarea cu seriozitate a regulilor de condiţionalitate în materie de stat de drept, îi vom retrage susţinerea", a declarat eurodeputatul Guy Verhofstadt.
Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută Planul de relansare economică destinat Poloniei, prin care vor fi alocate fonduri de 35,4 miliarde de euro.
"Condiţiile impuse de Comisia Europeană Poloniei sunt sub cerinţele Curţii Europene de Justiţie şi nu răspund problemei generate de autorităţile poloneze prin refuzul de a recunoaşte primatul dreptului UE, în timp ce Varşovia nu manifestă nicio intenţie de a restabili deplin independenţa justiţiei. Ursula von der Leyen creează o problemă politică majoră", a acuzat Sophie in't Veld, scrie Mediafax.
Europarlamentar polonez: Dacă Bruxelles-ul ne îngheață fondurile, Polonia ar trebui să paralizeze UE folosind dreptul de veto
Un europarlamentar polonez, membru al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), a criticat dur reticența Comisiei Europene de a dezgheța fondurile din PNRR-ul Poloniei.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că va debloca Fondul de redresare al UE pentru Polonia dacă vor fi atinse anumite etape, dar într-o scrisoare către europarlamentari, europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a cerut un vot de cenzură împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dacă va merge mai departe cu planul.
„Dacă comisia condusă de Ursula von der Leyen nu își mai îndeplinește rolul de gardian al tratatelor, Parlamentul ar trebui să-i retragă încrederea”, a scris europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt.
Europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski a reacționat la încercările lui Verhofstadt și ale partidului său Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) de a bloca zeci de miliarde de finanțare pentru Polonia.
Verhofstadt a scris că Comisia Europeană „a ignorat în mod flagrant rezoluțiile Parlamentului” privind capacitatea Poloniei de a respecta regulile UE. „Comisia a decis să dea o evaluare pozitivă, în ignorarea flagrantă a mai multor rezoluții ale Parlamentului, a mai multor hotărâri ale CEJ și a disidenței în cadrul Colegiului, deoarece cinci comisari cheie se îndoiesc public dacă așa-numitele etape sunt suficiente pentru a se conforma hotărârilor CEJ”.
Intervievat de portalul Polityce.pl, europarlamentarul polonez Jacek Saryusz-Wolski a numit scrisoarea o „încercare de a împărți efectiv UE” într-un moment în care aceasta trebuie să facă față războiului din Ucraina. În timp ce acest război continuă, actorii politici din UE încearcă să uzurpe puteri pe care tratatele UE nu le-au acordat Uniunii Europene.
„Acest lucru este total inacceptabil. Un scandal. Nu există cuvinte pentru a descrie. În mod indirect, beneficiază interesele ruse prin slăbirea unui stat care trebuie să facă față crizei refugiaților și care este pilonul de bază al flancului estic al NATO”, a spus europarlamentarul polonez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News