Ursula von der Leyen lansează un apel de solidaritate pentru rezolvarea crizei gazelor în Europa
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Ţările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care sunt forţate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor, a declarat luni şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru DPA.

"Chiar şi statele membre care aproape că nu achiziţionează gaze ruseşti nu pot scăpa de efectele unei potenţiale întreruperi a aprovizionării cu acestea pe piaţa noastră internă", a declarat von der Leyen, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor energiei din ţările blocului comunitar, planificată pentru marţi.

Economiile ţărilor din UE sunt strâns interconectate, a spus ea, subliniind că o criză a gazelor ar afecta fiecare stat membru într-o formă sau alta.

"De aceea este important ca statele membre să-şi diminueze cererea de gaze, astfel încât toate să stocheze mai mult şi să împartă cu cele care sunt mai afectate", a afirmat von der Leyen.

Aceste comentarii intervin în urma criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze propus de Comisie. Portugalia a calificat acest plan drept "nesustenabil" şi a declarat că consumul său de gaze este o "necesitate absolută".

Concret, planul Comisiei solicită tuturor statelor UE să îşi reducă în mod voluntar consumul de gaze cu cel puţin 15% între 1 august şi 31 martie, luându-se în calcul totodată eventualitatea unor reduceri suplimentare în cazul agravării crizei de gaze.

În pofida rezervelor exprimate de unele părţi, von der Leyen şi-a exprimat încrederea că propunerile Comisiei vor primi în cele din urma aprobarea tuturor statelor membre.

"Sunt sigură că miniştrii energiei sunt conştienţi de responsabilitatea lor", a spus ea, adăugând că UE trebuie să creeze o "plasă de siguranţă" pentru a permite fiecărui stat să depăşească în deplină siguranţă următoarele două ierni, notează Agerpes.

Spania propune soluția pentru rezolvarea crizei energetice

Spania va propune marți, la Consiliul UE pentru Energie, să își crească furnizarea de gaze spre continest, potrivit unor surse din Ministerul Tranziției Ecologice, citate de Rador. 

Propunerea Spaniei pentru rezolvarea crizei energetice: exportarea gazelor către Europa prin cele două gazoducte care traversează Pirineii și pun la dispoziție capacitatea logistică a sistemului spaniol de gaze, în loc de reducerea consumului cu 15%, așa cum a propus Comisia Europeană.

Ministerul Tranziției Ecologice din Spania susține că propunerea de reducere a consumului este ineficientă pentru că ar fi inutil ca Spania să își reducă cererea, când poate oferi restului Uniunii Europene mai multe gaze.

Spania oferă posibilitatea de a exporta 6,7 terawați (TW) de gaz pe lună, de trei ori mai mult decât media ultimilor cinci ani, pe care Bruxelles-ul o ia drept referință pentru a stabili reducerea cu 15% a cererii.

Țările care și-au exprimat dezacordul cu privire la reducerea consumului sunt Spania,Portugalia și Grecia. Italia, Franța, Ungaria și Polonia nu sunt pe deplin de acord cu aceasta.

Guvernul spaniol a declarat miercuri că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat "justă" şi nici "eficientă".

"Spania nu sprijină această propunere", a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil.

"Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte", a asigurat ea.

Comisia Europeană a cerut miercuri Celor 27 de state membre să-şi reducă voluntar cererea de gaze în cursul următoarelor opt luni, dezvăluind un arsenal de măsuri destinat să permită UE să înfrunte o eventuală întrerupere a aprovizionării cu gaze ruseşti.

Acest plan, care urmează să fie discutat în 26 iulie în cursul unui Consiliu european, prevede în mod concret ca fiecare ţară să facă "tot posibilul" pentru a-şi reduce cu cel puţin 15% între august 2022 şi martie 2023 consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani.

În caz de "risc substanţial de penurie gravă sau de cerere excepţional de ridicată" şi dacă eforturile voluntare nu sunt suficiente, un mecanism de alertă ar putea activat, după consultarea statelor, cu scopul de a stabili "obiective constrângătoare", care să permită să facă acest obiectiv de 15% "constrângător".

Potrivit Teresei Ribera, această măsură nu este în mod necesar cea mai eficientă, sau cea mai justă."Familiile spaniole nu vor suferi întreruperi în furnizarea gazelor sau a electricităţii în locuinţele lor", a promis ea, adăugând că "Spania va apăra poziţia industriei spaniole".

Totuşi, ministrul spaniol a spus că ţara sa vrea să dea dovadă de solidaritate cu ceilalţi membri ai UE.

"Ştim că numeroşi parteneri europeni trec printr-o perioadă dificilă şi aşteaptă toamna şi iarna cu o mare nelinişte. Vrem să ajutăm, punând toate infrastructurile noastre" în serviciul UE, a concluzionat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel