Ursula von der Leyen, la un pas de al doilea mandat. Începe împărțirea funcțiilor la Bruxelles
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderii Uniunii Europene se întâlnesc, pentru prima dată după alegerile europarlamentare, pentru a ajunge la un acord privind repartizarea funcțiilor de conducere de la Bruxelles.

Se pare că Ursula von der Leyen va obține un nou mandat ca președintă a Comisiei Europene, conform agențiilor Reuters și AFP, citate de Agerpres.

De asemenea, se vor discuta președinția Consiliului European și conducerea diplomației europene. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European din ianuarie 2022, pare să fie favorită pentru ocuparea celei de-a patra poziții dintre cele cunoscute drept "top jobs" - cele mai importante funcții din UE.

Antonio Costa, fostul prim-ministru portughez, este favorit să-l înlocuiască pe Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului, iar Kaja Kallas, actuala prim-ministră a Estoniei, ar putea să devină Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în locul lui Josep Borrell, conform agențiilor menționate.

Politica europeană, dominată de PPE

Situația politică europeană, după alegerile pentru noul parlament, este dominată de Partidul Popular European (PPE), din care fac parte partidele a 13 dintre cei 27 de lideri, inclusiv Uniunea Creștin-Democrată a Ursulei von der Leyen. Pentru a rămâne la conducerea Comisiei Europene, von der Leyen trebuie să obțină sprijinul majorității calificate a cel puțin 15 țări, reprezentând 65% din populația Uniunii, și ulterior majoritatea absolută de 361 de membri ai noului Parlament European, care va vota în prima sesiune pe 16 iulie. În 2019, von der Leyen a fost confirmată în funcție cu doar nouă voturi în plus.

Social-democrații, al doilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European, își doresc ca Antonio Costa să-l succedă pe belgianul Michel, care a avut dificultăți în relația cu von der Leyen în perioada în care a organizat și condus summiturile UE. Costa, un socialist portughez de 62 de ani, a demisionat în noiembrie anul trecut din funcția de prim-ministru al Portugaliei, fiind investigat pentru trafic de influență.

Liberala Kaja Kallas, singura reprezentantă din Europa de Est printre titularii de "top jobs", este un susținător fervent al Ucrainei în conflictul cu Rusia și are 46 de ani. Josep Borrell, actualul șef al diplomației europene, se retrage din activitate la 77 de ani.

Macron și Scholz, influență semnificativă în cadrul UE

Chiar dacă partidele lor au suferit înfrângeri la alegerile europarlamentare, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz continuă să exercite o influență semnificativă în cadrul Uniunii Europene. În același timp, Giorgia Meloni, prim-ministru al Italiei, câștigă teren. Partidul ei de dreapta ar putea negocia posturi pentru familia politică a Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care au 76 de europarlamentari, cu doar patru mai puțini decât Renew Europe, grupul din care face parte partidul lui Macron, Renaissance.

Consiliul European se va reuni pe 27-28 iunie pentru a oficializa deciziile discutate luni, inclusiv obiectivele politice pentru următorii cinci ani în domenii importante precum apărarea și economia.

Până atunci, liderii vor primi un raport succint din partea președintelui Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, care a afirmat vineri că Uniunea Europeană are nevoie de energie mai ieftină și de o uniune a piețelor de capital pentru a direcționa economiile private către investiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel