Ursula von der Leyen, la Davos, îngrijorată de acțiunile SUA. Președintele CE a anunțat o nouă propunere Net-Zero care să contracareze deciziile Washingtonului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, s-a arătat îngrijorată de acțiunile SUA privitoare la subvențiile verzi și a anunțat că Executivul UE v-a propune un Act al Industriei Net-Zero.

Comisia Europeană va propune un Act al Industriei Net-Zero (n.r. net-zero - reducerea gazelor cu efect de seră la o valoare cât mai aproape de zero) care stabilește o serie de obiective de tehnologie curată pentru 2030, pentru a concura cu pachetul masiv de subvenții verzi al Washingtonului, a declarat marți președintele Ursula von der Leyen.

„Scopul va fi concentrarea investițiilor pe proiecte strategice de-a lungul întregului lanț de aprovizionare”, a declarat Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Ne vom uita în special la modul de simplificare și accelerare a autorizațiilor pentru noi capacități de producție cu tehnologie curată”, a adăugat ea.

Eforturile vin ca răspuns la Legea de reducere a inflației de la Washington, un pachet de subvenții verzi de 369 de miliarde de dolari despre care UE se teme că va determina o relocare a industriei de pe continentul european. În discursul său, Ursula von der Leyen a avertizat că acțiunile SUA au provocat îngrijorare în capitala UE.

„Nu este un secret pentru nimeni că anumite elemente ale proiectării Legii de reducere a inflației au ridicat o serie de preocupări în ceea ce privește unele dintre stimulentele vizate pentru companii”, a spus von der Leyen într-un discurs principal.

Disensiuni în interiorul Comisiei Europene

Executivul UE va pregăti, de asemenea, un Fond european de suveranitate, ca parte a revizuirii bugetului pe termen lung al blocului, a mai spus Ursula von der Leyen.

Acest lucru va suplimenta scutirile de taxe pentru industria ecologică și regulile mai permisive privind ajutorul de stat pentru tehnologia curată. În prezent, Comisia se consultă cu țările UE cu privire la modul cel mai bun de revizuire a regulilor blocului privind ajutoarele de stat de urgență, în urma mai multor crize economice în spirală provocate de pandemie și de războiul din Ucraina.

Anunțurile lui Von der Leyen vin pe fondul lărgirii diviziunilor în cadrul Comisiei Europene cu privire la modul în care UE poate răspunde cel mai bine la pachetul subvențiilor verzi a Statelor Unite ale Americii.

Luni, comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a avertizat că competitivitatea blocului nu poate fi construită „din subvenții” și că modificările viitoare ale regulilor UE privind ajutoarele de stat de urgență ar trebui să rămână temporare, de teama fracturării pieței interne.

Opiniile ei se ciocnesc cu cele ale lui Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă, care a spus că „soluțiile temporare pe termen scurt” nu sunt suficiente.

Săptămâna trecută, Vestager a propus un nou cadru temporar de ajutor de stat, inclusiv „ajutor pentru investiții anti-relocare”, pentru a împiedica firmele să părăsească blocul pentru a căuta condiții mai favorabile în străinătate, conform Politico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel