Data publicării:

Ursula von der Leyen, în ofensivă înaintea unui vot secret decisiv pentru viitorul ei

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Votul secret reprezintă o provocare suplimentară pentru președintele Comisiei Europene care își dorește un al doilea mandat.

Instituția UE care vorbește cel mai mult despre democrație și responsabilitate urmează să ia una dintre cele mai importante decizii în secret săptămâna viitoare. Membrii Parlamentului European - mulți dintre ei noi aleși - urmează să voteze pe 18 iulie dacă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, merită un al doilea mandat (ziua exactă a votului va fi stabilită joi), scrie Politico.

Von der Leyen are deja sprijinul majorității liderilor naționali. Dar, pentru a trece de linie în Parlament, are nevoie de voturile a 361 dintre cei 720 de europarlamentari. Dacă eșuează, va fi eliminată, iar liderii naționali ai UE vor trebui să vină cu o alternativă. Aceasta ar fi un dezastru pentru credibilitatea blocului și pentru cariera Ursulei von der Leyen.

Astfel, von der Leyen și echipa ei sunt foarte activi, întâlnindu-se cu cât mai mulți parlamentari europeni posibil, deseori individual, deoarece nu fiecare grup politic al UE sau șef de delegație națională poate garanta voturile tuturor europarlamentarilor lor.

"Trebuie să negociezi și să speri că își vor onora promisiunea”, a spus o persoană apropiată de von der Leyen, care a primit anonimat pentru a vorbi liber. "Există o mare diferență față de data trecută. Ea cunoaște Parlamentul European, are deja multe dintre acele relații personale cu europarlamentarii." a mai adăugat sursa.

Dar, deoarece votul va avea loc în secret, este dificil pentru von der Leyen și liderii grupurilor să desfășoare "o bună veche campanie americană de disciplinare”, a spus secretarul general al Partidului Popular European, Thanasis Bakolas, referindu-se la practica de a utiliza stimulente sau amenințări pentru a face parlamentarii să se conformeze.

"Este provocator!”, a spus fostul președinte al Comisiei, José Manuel Barroso, care a trecut de două ori (cu succes) printr-un vot secret al europarlamentarilor. "Ei sunt cu adevărat independenți când votează în secret.” Această independență vine cu costul responsabilității față de alegători.

"Parlamentul European solicită constant Comisiei Europene și Consiliului UE să fie mai transparente, să țină cont de rezultatul alegerilor europene atunci când aleg cine ar trebui să obțină funcțiile de top ale blocului și să sprijine sistemul Spitzenkandidaten sau candidatul principal" a subliniat Nathalie Brack, profesor de științe politice la Université Libre de Bruxelles.

Parlamentul European a subliniat că regulile sale clarifică faptul că alegerea președintelui Comisiei Europene trebuie să se desfășoare prin vot secret. "În general, voturile pentru indivizi sunt secrete", a spus un purtător de cuvânt, indicând numirile pentru Curtea Europeană de Conturi sau Banca Centrală Europeană.

Regulile jocului

Pentru von der Leyen, votul secret are avantaje și dezavantaje. Pe de o parte, parlamentarii pot afirma public că nu o plac, dar să încheie în secret acorduri cu ea. Pe de altă parte, nu există nicio modalitate de a se asigura că parlamentarii vor respecta promisiunile de a vota pentru ea.

Pentru a trece de pragul de 361 de voturi, von der Leyen va spera la cât mai mult sprijin posibil din partea grupurilor centriste care au susținut-o ultima dată - propriul său EPP, socialiștii și democrații de centru-stânga (S&D) și liberalii din Renew - care împreună au aproape 400 de locuri.

Marea întrebare este ce vor face parlamentarii Fratelli d'Italia ai prim-ministrului italian Giorgia Meloni. Aceasta s-a abținut când a venit timpul să voteze pentru von der Leyen în Consiliul UE. Von der Leyen nu s-a întâlnit, încă, cu Conservatorii și Reformiștii Europeni - dar abținerile valorează la fel ca voturile împotrivă în scrutinul din Parlament.

Dar chiar și în cadrul grupurilor centriste, există delegații și parlamentari disidenți. Unii au declarat deja deschis că nu vor vota pentru von der Leyen, alții ar putea să o sprijine în public, dar să apese butonul 'Nu' în Strasbourg. Aceasta este unul dintre motivele pentru care Parlamentul European a făcut acest vot secret, a spus Brack.

"Scopul este ca europarlamentarii să nu fie supuși presiunilor din partea partidului lor sau a grupului lor, astfel încât să voteze așa cum doresc. Ideea este că acest lucru întărește autonomia mandatului lor parlamentar”, a mai spus ea.

Richard Corbett, fost europarlamentar al Partidului Laburist din Marea Britanie, a spus că secretul votului a dus la o mare discuție atunci când a fost introdus în regulamentul Parlamentului. Corbett a spus că dorea ca voturile să fie publice pentru a fi mai responsabile față de cetățeni.

Alții au argumentat că votul ar trebui să fie secret pentru a preveni presiuni externe, de exemplu din partea guvernelor naționale, și pentru a proteja independența europarlamentarilor, ceea ce este și cazul în Bundestag-ul german atunci când votează un cancelar, și-a amintit Corbett. Desigur, există încă presiuni. Mai mulți lideri de guverne, lideri de partide și grupuri sau șefi de delegații își pun presiuni pe europarlamentarii lor pentru a se alinia. Prim-ministrul irlandez Simon Harris, care provine din aceeași familie EPP ca von der Leyen, a spus deja că va „interacționa” cu europarlamentarii irlandezi înainte de vot.

Von der Leyen însăși nu lasă nimic la voia întâmplării. Ea sare peste summitul NATO de la Washington săptămâna aceasta pentru a se concentra "pe munca sa de a construi o majoritate pentru o Europă puternică în Parlamentul European”, a spus Eric Mamer, purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene. Dar chiar dacă mâinile sunt strânse și acordurile sunt încheiate, europarlamentarii pot alege încă să voteze împotriva lui von der Leyen fără ca nimeni să știe vreodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel