Ursula von der Leyen: Avizul privind aderarea Ucrainei la UE va fi gata săptămâna viitoare
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ursula von der Leyen, președintele CE
Ursula von der Leyen, președintele CE
Ursula von der Leyen i-a spus lui Volodimir Zelenski că avizul executivului UE privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus președintelui Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Kiev, că avizul executivului UE privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare, relatează Reuters, notează Mediafax.

În cadrul unei conferințe de presă comune la Kiev, Ursula von der Leyen a declarat că discuțiile de sâmbătă cu Zelenski „ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârșitul săptămânii viitoare". Decizia ar fi doar un pas preliminar într-un proces de lungă durată.

Toate cele 27 de guverne ale UE ar trebui să fie de acord să acorde Ucrainei statutul de candidat, după care vor avea loc discuții ample privind reformele necesare înainte ca Kievul să poată fi luat în considerare pentru aderare.

Ursula Von der Leyen, aflată la a doua sa călătorie la Kiev de la începutul războiului din februarie, i-a reamintit lui Volodimir Zelenski că, în ciuda progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele administrative și în alte domenii, mai sunt încă multe de făcut. „Ați făcut multe în ceea ce privește consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de reforme care să fie puse în aplicare, de exemplu pentru a combate corupția", a declarat Ursula von der Leyen la conferința de presă comună, notează sursa citată.

De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă: „Toată Europa este o țintă pentru Rusia, iar Ucraina este doar prima etapă în această agresiune. Acesta este motivul pentru care un răspuns pozitiv al UE la cererea de aderare a Ucrainei poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european mai are vreun viitor!”

Zelenski: Oprirea invaziei rusești este crucială pentru întreaga lume

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, la dialogul Shangri-La din Singapore, că rezultatul războiului din țara sa nu afectează doar Ucraina, ci și viitorul ordinii internaționale.

„Sunt recunoscător pentru sprijinul dumneavoastră... dar acest sprijin nu este doar pentru Ucraina, ci și pentru dumneavoastră", a spus președintele Ucrainei, adăugând: „Pe câmpurile de luptă din Ucraina se decid viitoarele reguli ale acestei lumi, alături de limitele posibilului.”

De asemenea, a menționat că Rusia blochează porturile din Marea Neagră și Marea Azov, ținând exporturile de alimente ucrainene departe de piața mondială. Acest lucru îi afectează nu doar pe ucraineni, ci întreaga lume, a spus el.

Volodimir Zelenski a legat în mod direct acțiunile Rusiei de creșterea prețurilor la produsele de bază, spunând că a blocat mai întâi energia pentru a face ca prețurile să crească, iar acum face același lucru cu alimentele.

Totodată, președintele Zelenski a adăugat că armata sa nu are ambiția de a se deplasa pe teritoriul rusesc: „Vă rog să vă amintiți că războiul se desfășoară pe teritoriul nostru. Oamenii din Ucraina mor... Nu vrem să mergem pe teritoriul rusesc!”

Ambasadorul Ucrainei la Singapore, Katerina Zelenko, a insistat asupra urgenței unui ajutor suplimentar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel