Ursula von der Leyen, avertisment despre relaţia UE-China: Nu vrem o relaţie de dependenţă cum a fost cu Rusia
Ursula von der Leyen nu vrea ca Uniunea Europeană să devină dependentă de China, aşa cum a fost de Rusia.
Uniunea Europeană doreşte "reguli de joc echitabile cu China" evitând riscurile de "dependenţă" energetică, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, apărându-şi poziţiile pe această temă din cursul vizitei sale la Washington, transmite AFP.
"Nu vrem o dependenţă aşa cum am cunoscut-o cu Rusia în privinţa combustibililor fosili", a explicat von der Leyen în timpul unui interviu organizat luni la Strasbourg de "European Newsroom" care reuneşte mai multe agenţii de presă europene.
"Nu vrem să fim dependenţi în domeniul materiilor prime critice, de exemplu. Prin urmare, ne diversificăm şi ne consolidăm lanţurile de aprovizionare cu parteneri având aceleaşi idei", a continuat şefa executivului european, recent întoarsă dintr-o călătorie în Statele Unite.
În cursul acestei vizite la Casa Albă, ea a convenit vineri cu preşedintele american Joe Biden să înceapă "imediat" negocierile pentru un "acord ţintit privind metalele strategice" ale tranziţiei energetice, care vizează reducerea dependenţei faţă de Beijing.
Poziţia adoptată la Washington de preşedinta executivului european cu privire la China a provocat iritare în rândul UE.
Pe aceste subiecte de ordin geopolitic, "era nevoie de un mandat" din partea liderilor statelor membre, a criticat un responsabil european sub protecţia anonimatului.
Aceşti lideri europeni s-au arătat preocupaţi, în cursul discuţiilor din octombrie pe această temă, de a-şi găsi propria cale faţă de China, fără a se alinia cu Statele Unite şi a se lăsa atraşi într-o logică a "confruntării sistematice", reaminteşte AFP, conform Agerpres.
Preşedintele chinez Xi Jinping ar putea merge în vizită în Rusia
Preşedintele chinez Xi Jinping intenţionează să efectueze o vizită în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său Vladimir Putin, posibil chiar săptămâna viitoare, au indicat surse citate luni de Reuters.
Agenţia rusă de presă Tass a relatat pe 30 ianuarie că Putin l-a invitat pe Xi Jinping să vină în vizită în această primăvară, iar Wall Street Journal a scris luna trecută că această vizită ar putea avea loc în aprilie sau la începutul lui mai.
Conform surselor citate de Reuters, care au dorit să li se păstreze anonimatul dată fiind sensibilitatea subiectului, deplasarea liderului chinez în Rusia se va desfăşura mai devreme decât se prevedea.
Ministerul chinez de Externe nu a răspuns pentru moment la o solicitare de comentarii privind posibilitatea deplasării lui XI Jinping la Moscova, iar Kremlinul a refuzat să comenteze, menţionează Reuters.
China şi Rusia au convenit asupra unui parteneriat "fără limite" în februarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa legăturilor. Recent China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort întâmpinat cu scepticism în Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului pentru Moscova.
De când a devenit preşedinte, Xi Jinping, confirmat în weekend pentru un al treilea mandat în fruntea Chinei, s-a întâlnit până acum de 39 de ori în persoană cu Vladimir Putin, mai aminteşte Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News