Data actualizării:
Data publicării:

Urs, pe străzile din Râmnicu Vâlcea. S-a emis alertă RO-ALERT

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Urs, pe străzile din Vâlcea. S-a emis alertă RO-ALERT. FOTO: Freepik@wirestock
Urs, pe străzile din Vâlcea. S-a emis alertă RO-ALERT. FOTO: Freepik@wirestock
Un urs umblă liber pe străzile din Râmnicu Vâlcea.

Un urs se află în libertate pe străzile din Râmnicu Vâlcea, iar prezența acestuia a fost semnată printr-un mesaj RO-ALERT de avertizare a populație, a anunțat ISU Vâlcea, potrivit Agerpres.

”A fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea Râmnicu Vâlcea, punct Capela. Evitaţi zona, rămâneţi în locuinţe! Păstraţi distanţa faţă de animal şi nu încercaţi să vă fotografiaţi cu acesta sau să îl hrăniţi”, a transmis ISU Vâlcea.

De asemenea, autorităţile le recomandă locuitorilor să îşi protejeze animalele din gospodărie fără să se expună pericolului.

În ultima vreme, tot mai mulți urși sunt văzuți pe străzile orașelor din România, chiar și în zone mai îndepărtate de zonele muntoase sau deluroase, cum a fost de exemplu cazul ursului semnalat la marginea municipiului Ploiești.

Mii de urși în România

Potrivit fostului ministrul al Mediului, Barna Tánczos pe teritoriul țării noastre trăiesc un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun.

Numărul maxim s-a calculat folosind creșterea medie anuală din UE, care este de 1,13 % pe an și pornind de la valoarea de referință raportată la UE, 5960-6620 exemplare pentru anul 2007. Totodată, rezultatele studiului au relevat o densitate medie la nivel național de 11 exemplare/100 km2.

”Problemele acestei specii trebuie abordate pe baze științifice și toate analizele demonstrează că această specie beneficiază de o stare de conservare favorabilă în România.

Specia nu este în pericol, nu scade efectivul, nu sunt zone unde această specie să fie în pericol și tocmai de aceea putem considera că, an de an, acest obiectiv menționat și în planul de acțiune, menționat și ca obligație pentru România ca stat membru UE se îndeplinește.

Următorul obiectiv foarte important este monitorizarea populației de urs brun la nivel național. Aici sunt înregistrate niște lacune, pentru că din 2016 până în 2022 s- a întâmplat acestu lucru în baza unor studii științifice, nu au fost făcute acele monitorizări anuale sau din 2 în 2 ani sau din 5 in 5 ani, după metoda de monitorizare care era practic obligatorie”, a declarat Barna Tánczos, fostul ministrul al Mediului, în cadrul unei conferințe din luna aprilie 2023.

Citește și: Urs, "la plimbare" pe străzile din Ploiești. Populația a primit RO-ALERT 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel