Data publicării:
Urmează să ne încălzim în mall-uri în această iarnă? Bulai dă verdictul și oferă exemplul crizei din 2008
Sociologul și profesorul Alfred Bulai a vorbit despre temerile cu privire la criza care urmează să vină în această iarnă în România și Europa.
Alfred Bulai e optimist însă, în pofida faptului că Europa va avea de înfruntat una din cele mai grele ierni ca urmare a crizei energetice majore provocată de Rusia și de războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei.
În cadrul emisiunii Nod în Papură, analizând posibilitatea ca românii să se încălzească în mall-uri la iarnă, Alfred Bulai a precizat:
„Cred că nici mall-urile nu-și vor mai permite să bage atâta căldură, o să reducă vreo 2-3 grade. Rămâne și marfa mai bine conservată, tot răul spre bine cum ar spune românul poetic”.
„Vorbind la modul serios, eu am mai spus, nu sunt atât de pesimist. Capacitatea noastră de adaptare e uriașă în România față de alte state. Alții chiar au probleme uriașe când se schimbă ceva dramatic în viața lor. Românii se adaptează. Spre exemplu muncitorii români în perioada crizei mari din Occident din 2008-2009, în Spania. Acolo nu s-a întors (n.r - la muncă) aproape nimeni, pentru că spaniolii au reacționat dur la coborârea salariului de la 1.000 de euro la 800 de euro, amenințări cu greve etc. Românul a zis „mă șefu, hai să ne înțelegem, cât poți să dai?”. S-au aranjat lucrurile”, a adăugat profesorul Bulai.
Alfred Bulai a amintit de adaptarea românilor dând exemplu din anii comunismului.
„Românii au trăit bine de tot în comunism în anii 1970 și a venit apoi în anii 1980 cataclismul, cu frig, fără electricitate și 2 ore pe zi televiziune în care te uitai doar la un jurnal politic și un film”, a conchis sociologul.
Criza 2008
Potrivit Wikipedia, criza economică mondială a început în luna decembrie 2007, moment când pierderea încrederii investitorilor americani în ipotecarea securitizată a condus la o criză de lichidități ce a determinat o injectare substanțială de capital în piețele financiare din partea Rezervei Federale americane, a Băncii Angliei și a Băncii Centrale Europene.
Indicele TED spread (ce descrie riscul de creditare perceput în economia generală) a sărit în iulie 2007, a oscilat vreme de un an și apoi a crescut din nou în septembrie 2008, atingând valoarea record de 4,65% în 10 octombrie 2008. Criza s-a agravat în 2008, întrucât bursele de valori din lume s-au prăbușit sau au intrat într-o perioadă de instabilitate acută. Un număr mare de bănci, creditori și companii de asigurare au dat faliment în săptămânile ce au urmat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News