Urmează „marea desființare”: Se pune lacătul pe multe instituții culturale din România
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Multe județe riscă să rămână fără teatru.

Marinela Țepuș, teatrolog și filolog, a vorbit despre acest subiect.

Începând cu data de 1 iulie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridica aflate în coordonarea/ subordonarea/ autoritatea autorităților publice centrale/ locale își pot desfășura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice.

Astfel: „Se vor desființa multe instituții culturale (evident și teatre) din țară, pe motiv că au mai puțin de 50 de angajați, nu pentru că nu ar fi necesare sau nu ar fi prestigioase. După desființarea unor teatre pe motiv că au mai puțin de 50 de angajați, vor exista municipii/ județe fără niciun teatru profesionist: Buzău (jud. Buzău), Focșani (jud. Vrancea), Miercurea Ciuc (jud. Harghita), Suceava (jud. Suceava), Giurgiu (jud. Giurgiu), Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea), Reșița (jud Caraș-Severin)”.

„Vor dispărea festivaluri/ concerte/ turnee teatrale organizate de impresari (în sistem privat), ca urmare a măririi cotei TVA la vânzarea de bilete;Se vor închide teatre independente, mărirea cotei TVA la 19% pentru biletele de spectacol devenind înrobitoare. Prin desființarea/ comasarea/ reorganizarea unor teatre, va crește numărul de artiști-șomeri (în mare parte fiind vorba de artiști nepregătiți și/sau nemaiavând vârsta pentru o posibilă recalificare).

Sigur că este nevoie de o reformă culturală în România după mai bine de 30 de ani de la revoluție. Însă, aceasta trebuie făcută în urma unor studii/ analize de specialitate și a schimbării/actualizării unor legi (Legea sponsorizării, de pildă), a luării unor măsuri de protecție socială, nicidecum sub pretextul eficientizării culturii și/sau a salvării economiei României”, a mai scris Marinela Țepuș.

VEZI ȘI: Cel puțin trei teatre mari din București, în pericolul de a fi închise: Legea a apărut discret. Are un singur articol, iar articolul are un singur punct ce poate deveni devastator - https://www.dcnews.ro/cel-putin-trei-teatre-mari-din-bucuresti-in-pericolul-de-a-fi-inchise-legea-a-aparut-discret-are-un-singur-articol-iar-articolul-are-un-singur-punct-ce-poate-deveni-devastator_931997.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel