Urmează băncile?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
oana-stanciulescu
oana-stanciulescu

În timp ce la București, guvernanții români se hlizesc și-și dau ochii peste cap de atâta bine, mai marii Europei se zbat să găsească soluția evitării colapsului.

După reuniunea G7 de la Marsilia de duminica trecută, la sfârșitul acestei săptămâni, șefii finanțelor se vor întâlni, din nou, la ECOFIN, în Polonia, unde va participa chiar şi trezorierul-şef american, Timothy Geithner.

Scopul este să identifice cocktailul magic care să redea încrederea investitorilor, după cum scriu jurnaliștii francezi.

Ceea ce este însă cu adevărat îngrijorător, în aceste zile, este problema băncilor. Dacă bancherii francezi reuşiseră să calmeze cât de cât spiritele odată cu pachetele de salvare a Greciei, criza din Italia le-a dat complet peste cap planurile.

Băncile franceze şi o bună parte din cele europene au acum o altă spaimă, cea a împrumuturilor masive făcute unor ţări precum Grecia, Italia, Portugalia sau Irlanda.

Banca Société Générale, poate cea mai încercată din Franţa, se gândește deja să ia unele măsuri, însă își asigură depunătorii că totul este sub control.

Directorul general al băncii franceze Société Générale, Frédéric Oudéa, a confirmat că se vor opera reduceri de personal în cadrul diviziilor din România, Rusia, Polonia şi Egipt.

Problema este că de mai multă vreme băncile au aproape un rol decorativ, cel puțin în România, principalul lor client, și uneori chiar singurul, fiind statul.

Ca și în Europa, și în România, cele mai multe forme de creditare sunt inutilizabile, iar sistemul bancar este de facto în colaps.

Dacă situaţia se va înrăutăţi şi în alte state, atunci băncile europene vor pica în prăpastie, scriu și jurnaliștii de la The Telegraph.

Ce se va întâmpla dacă o să înceapă să cadă din bănci, și cât de pregătiți sunt românii în această privință este greu de spus.

Așteptăm să afle și guvernul Boc ultimele știri din Europa. Pe de altă parte, și dacă le află ce?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel