Data publicării:

Următorul președinte al Finlandei va fi un globalist pro-european - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Conform noilor norme, europenii ar avea 2 voturi la alegerile europene, pentru candidații naționali și paneuropeni ©Jonathan NACKSTRAND/AFP
Conform noilor norme, europenii ar avea 2 voturi la alegerile europene, pentru candidații naționali și paneuropeni ©Jonathan NACKSTRAND/AFP
Ambii candidați sunt pro-europeni și pro NATO. O parte dintre finlandezi nu votează în semn de protest față de asemănarea puternică dintre cei doi candidați.

Indiferent cine dintre cei doi candidați rămași câștigă alegerile prezidențiale din Finlanda duminică, noul responsabil al politicii externe și de securitate a țării va fi un cosmopolit pro-european și un susținător ferm al Ucrainei. Acesta îi va succeda actualului președinte, Sauli Niinisto, care se retrage, într-o nouă eră pentru țară în cadrul NATO, după ce aceasta a renunțat la decenii de neutralitate pentru a se alătura alianței de apărare occidentale în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

"Amândoi sunt candidați caracteristic urbani și au un profil internațional puternic", a spus șeful Centrului de Studii Parlamentare din Finlanda, Markku Jokisipila. Jokisipila a afirmat că Stubb, de orientare de centru-dreapta, este favoritul clar, bazat pe sprijinul actual în sondaje care arată că aproximativ o treime din electorat susține partidele politice de stânga și verzi, în timp ce restul sunt mai mult sau mai puțin orientați conservator.

Dacă Haavisto, care candidează pentru funcția de președinte pentru a treia oară, obține o victorie surpriză, ar deveni primul președinte deschis gay al Finlandei. Cu toate acestea, orientarea sa sexuală rămâne un factor pentru alegători, conform unor sondaje recente, unul din trei considerând faptul că are un partener de același sex ca motiv să nu-l susțină.

Cooperare cu NATO


În timpul campaniei, Stubb s-a îndepărtat de federalismul UE pe care îl susținea anterior pentru a apela la o audiență mai largă, păstrând totuși o "orientare internațională" și fiind în favoarea unei cooperări profunde cu NATO, a afirmat Johanna Vuorelma, politolog la Universitatea din Helsinki.

În timp ce membrul Partidului Verde Haavisto a declarat că va respecta legislația actuală a Finlandei, care interzice în mod clar armele nucleare pe teritoriul finlandez, Stubb ar permite transportul lor, dar nu și depozitarea în Finlanda. "Stubb este pregătit să se angajeze mai adânc în toate aspectele NATO", a declarat Jokisipila de la Centrul de Studii Parlamentare. A subliniat că Stubb susține, de asemenea, ideea de a avea trupe NATO permanente în țară, spre deosebire de Haavisto, care a spus că nu vede nevoia.

Chestiunea limitelor rolului Finlandei în cadrul NATO a intrat în atenție după ce țara a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu SUA în decembrie, oferind armatei americane acces nelimitat la 15 facilități și zone din Finlanda, unde poate depozita echipament militar și muniție. Finlanda are o frontieră de 1.340 km cu Rusia, care s-a opus pactului de apărare. Moscova l-a denumit "o amenințare evidentă pentru noi" și a spus că nu va "lăsa fără răspuns consolidarea potențialului militar al NATO la frontiera noastră".

Susținătorii candidatului naționalist Jussi Halla-aho din Partidul Finnilor, eliminat în prima rundă după ce a primit 19% din voturi, ar putea fi alienați de orientarea internațională a ambilor candidați rămași, a afirmat Vuorelma. "Ar putea însemna că mulți susținători ai Partidului Finnilor se vor abține de la vot, parțial în semn de protest și alții pentru că ambii candidați sunt atât de asemănători încât rezultatul nu contează cu adevărat pentru ei", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel