Data actualizării:
Data publicării:

John Lee a câștigat alegerile din Hong Kong. Liderul este susținut de elitele pro-Beijing

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
John Lee, câștigătorul alegerilor din Hong Kong
John Lee, câștigătorul alegerilor din Hong Kong
Liderul în așteptare al Hong Kong-ului, John Lee, a fost susținut duminică pentru funcția de top a orașului de către un comitet plin de loialiști pro-Beijing, în timp ce centrul financiar încearcă să se relanseze după câțiva ani de tulburări politice.

Lee, singurul candidat, a primit voturile a 1.416 membri ai unui comitet electoral pro-Beijing duminică dimineață, acordându-i majoritatea necesară pentru a-l unge drept următorul lider al Hong Kong-ului. Doar opt membri au votat ”contra”, potrivit Reuters.

Puțini dintre cei 7,4 milioane de locuitori ai orașului au vreun cuvânt de spus în alegerea liderului lor, în ciuda promisiunilor Chinei de a acorda într-o zi democrația deplină fostei colonii britanice, care a revenit la stăpânirea chineză în 1997.

”Credem că reprezentăm mulți oameni din Hong Kong în exprimarea opoziției față de aceste alegeri cu un singur candidat în stil chinez”, a declarat Chan Po-ying, un protestatar al Ligii Social-Democraților, ridicând un banner care cere democrație deplină.

Cine este John Lee

Lee, un fost secretar pentru securitate la Hong Kong, a implementat cu forță regimul mai dur al Chinei, în temeiul unei legi de securitate națională, care a fost folosită pentru a aresta zeci de democrați, a desființa grupuri ale societății civile și a închide instituțiile de presă liberale, cum ar fi Apple Daily și Stand News.

El s-a angajat să relanseze Hong Kong-ul ca oraș internațional și să-i consolideze competitivitatea, pe fondul îngrijorării unor guverne occidentale, inclusiv a Statelor Unite, că libertățile și statul de drept au fost subminate de legislația de securitate impusă de Beijing în 2020. 

Autoritățile chineze spun că legea este necesară pentru a restabili stabilitatea după protestele prelungite pro-democrație din 2019.

Unii critici spun că încercările lui Lee de a relansa Hong Kong-ul la nivel internațional ar putea fi afectate de sancțiunile impuse asupra lui de către Statele Unite în 2020 pentru ceea ce Washington a spus că este rolul său în „a fi implicat în constrângerea, arestarea, reținerea sau întemnițarea persoanelor” conform legii securității.

Prioritățile lui Lee pentru guvernarea Hong Kong-ului

Lee, care spune că adoptarea mai multor legi de securitate națională pentru Hong Kong va fi o prioritate, a spus adesea că Hong Kong este o societate care respectă legea și că toată lumea trebuie să acționeze în conformitate cu legea.

Printre celelalte priorități ale sale, Lee a spus că va restructura guvernul pentru a susține elaborarea politicilor și a încerca să stimuleze oferta de locuințe pe una dintre cele mai scumpe piețe de locuințe din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel