Data publicării:

Urmărirea meciurilor, risc pentru sănătate. Studiu

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Urmărirea competițiilor sportive la televizor ''stresează'' inima la fel de mult ca o alergare scurtă, conform concluziilor unui studiu recent, citat joi de The Telegraph.

Cercetarea realizată în Canada a descoperit că pulsul poate crește de peste două ori în momentul ocaziilor de înscriere a unui punct în meci sau în ultimele minute ale competiției, indiferent de gradul de pasiune pe care îl resimte o persoană față de echipa pe care o urmărește.

Oamenii de știință au utilizat sisteme de monitorizare a activității cardiace conectate la persoanele care vizionau meciuri de hochei, atât la televizor cât și în arena sportivă.

Pulsul celor care au vizionat live competițiile a crescut cu 110% în timp ce ritmul bătăilor inimii în cazul persoanelor care au urmărit meciurile de la distanță a crescut cu 75%.

Studiul, publicat în Canadian Journal of Cardiology , cuprinde și recomandări adresate medicilor. Potrivit acestora, pacienții împătimiți de evenimente sportive care prezintă un risc de boli cardiovasculare trebuie să fie conștienți de simptomele pe care le pot experimenta în timpul meciurilor.

Analiza noastră efectuată asupra elementelor din meciul de hochei asociate cu nivelurile cele mai ridicate ale pulsului susțin ideea că nu rezultatul competiției este principalul factor care determină intensitatea răspunsului emoțional la stres, ci mai degrabă entuziasmul trăit în timpul momentelor cu mize ridicate sau foarte intense, a explicat profesor Paul Khairy, din cadrul Montreal Heart Institute.

Anterior efectuării analizei, participanților li s-a cerut să completeze un chestionar privind starea generală de sănătate și să indice gradul de pasiune pe care îl manifestau față de echipa cu care țineau și care urma să joace, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel