Data actualizării:
Data publicării:

Urma energiei, pierdută între traderi. Avem 40 și doar 12 înregistrați în România. Unii au rulaj zero. Dăianu, CF: Să nu ne ferim să o spunem, speculează

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels/pixabay
foto pexels/pixabay

România e plină de traderi în energie, energie căreia i se pierde urma în acest labirint permis de legislația țării noastre. 

ZiarulFinanciar notează că România numără nu mai puțin de ”40 de traderi pursânge”. Doar 12 au sediul aici. Piața energiei numără, cu tot cu producători și furnizori, nu mai puțin de 700 de jucători pe piața energiei. Toți au dreptul legal de a face trading, conform sursei citate. Anul trecut, țara noastră a produs 57 TWh de energie. Pe bursă, s-au plimbat 87 TWh, cu 50% mai mult. Urmele tranzacțiilor se pierd, dar un lucru este sigur: consumatorii plătesc.

”Singurul lucru cert din piaţa noastră a energiei este cât producem şi cât consumăm”, spune un specialist din domeniu, conform sursei citate. El adaugă: ”În rest, definiţiile sunt foarte vagi, nu se poate face o diferenţă între furnizor şi trader, nu poţi să faci o separare a pieţei şi să ştii sigur care a fost cantitatea comer­cializată numai pe trading”. 

Traderii au fost și-n vizorul politicienilor, dar doar declarativ se pare. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma că este necesar ca energia să nu mai treacă prin traderi, ci de la producător la furnizor și apoi la clientul final. Premierul Nicolae Ciucă vorbea despre necesitatea impozitării traderilor. ”Mimează îngrijorarea” spun analiștii din piață, asta în timp ce traderii mută volume mari de energie. Ei nu au un consumator final. Energia de la trader poate ajunge la alt trader și apoi către un furnizor de unde pleacă mai departe către consumator. 

Din datele ZF, analizate de pe site-ul ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), din 40 de traderi din România, 10 sunt înregistrați în București, doi în Timișoara, iar restul în Danemarca, Elveția, Bulgaria, Austria sau Cehia. Rulajul este ZERO inclusiv pentru unele firme înregistrate în România, arată analiza citată. Impozitarea lor, propusă de premierul Ciucă, devine astfel imposibilă. 

Chiar în urmă cu o zi președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spunea că ”Dereglementarea pieței nu echivalează cu liberalizarea. O liberalizezi, dar trebuie să o ai bine reglementată. Nu este firesc să ai operațiuni la prețul zilei de mâine peste 50%, este o situație neîntâlnită în Europa. Sau rolul nefast al traderilor. Ce sunt traderii? Dom`ne să nu ne ferim să o spunem, ei speculează. Nici n-ai avea nevoie de ei, dacă ai avea o piață bine organizată. Într-o piață organizată trebuie să ai producător, importator și furnizor. Noi avem rolul nefast al intermediarilor”.

Citește mai mult aici: Cifra care a luat prin surprindere analiștii astăzi: poate conduce la creștere economică. Dar elefantul din încăpere e altul, spune Dăianu: Traderii din energie speculează, să nu ne ferim să o spunem

ANRE va avea o nouă conducere 

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Ponta, ar fi prima opţiune a conducerii PSD pentru şefia ANRE.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Ponta, ar fi prima opţiune a conducerii PSD pentru şefia ANRE, susţin surse politice pentru news.ro. Actualul preşedinte al instituţiei, Dumitru Chiriţă, ajunge la final de mandat în luna octombrie şi nu mai este susţinut de Marcel Ciolacu.

Citește aici mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel