”Urlam în comunism”. Raționalizarea lui Ceaușescu astăzi e ”trend”. Bulai: Acum, bagi banu`, că e scump de tot
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Paweł L, Pexels
Fotografie de la Paweł L, Pexels
Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au sesizat ironia situaţiei actuale în România. Aceştia au făcut o comparaţie între ceea ce astăzi este considerat normal, deşi în perioada comunistă era considerat ceva negativ. 

"Ştii care ar fi cel mai subversiv mesaj acum? Să iei emisiunile de la Radio Europa Liberă şi Vocea Americii din anii '80, care ce ne spuneau? Economia României Socialiste e rea, sunt coloşi economici, trebuie schimbată, fragmentată. Şi ce vezi azi?

Reţeaua alimentară - ne mergea prost, nu aveam ce mânca, pentru că reţeaua asta era într-o singură firmă. Păi nu asta încearcă să facă acum MegaImage? Că se duce la aceleaşi sedii şi le strânge. 

Se spunea că nu sunt bune fermele astea mari. Păi stai o clipă, puiul, porcul, de unde vin? Nu din fermele astea mari? 

Comtim, la Timişoara, a dat FMI bani să îl deschidem şi prin anii 1997-1998, ne dădeau bani să îl închidem. 

Cu religia ne spuneau că comuniştii nu lasă viaţa religioasă, îi prigonesc pe creştini. Acum vin şi te sancţionează cu Crăciunul, cu Paştele, că îi discriminezi pe unul şi pe altul", a punctat Val Vâlcu la Nod în Papură. 

"Vrei să fii depresiv? Dacă vrei să fii depresiv, îţi dau şi alte exemple. În comunism, urlam că în loc de ulei de floarea-soarelui ne dă ulei de porumb, că ne dă soia. Acum, dacă vrei ceva cu soia, bagi banu', tati, că e scump de tot. Uleiul de porumb, uleiul de dovleac, e super scump. Atunci oamenii erau în stare să arunce cu piatra în magazin că nu e ulei de floarea-soarelui. 

Ceauşescu, când era penuria, a băgat ideea să mâncăm raţional. Ceea ce acum e la modă!", a replicat Alfred Bulai. 

"Cartea lui Mincu (n.r Iulian Mincu - Alimentaţia raţională a omului sănătos, 1978) e biblie. Acum, sunt mai drastici, vin cu raţii mai mici, cu mai puţine proteine şi ce mai e pe acolo. Alţii nu mai mănâncă deloc carne, sunt vegani. Înainte era un pui pe săptămână, sau nu ştiu câte kilograme de carne, şi acum oamenii nu mai mănâncă deloc", a mai spus şi Vâlcu. 

"Ştii care e norocul politicienilor? Că memoria socială e scurtă şi par lucruri noi. Pentru cei mai în vârstă... Era o glumă frumoasă în comunism în anii ăia urâţi: Dacă s-ar găsi carne, ar fi ca în vremea războiului!", a precizat sociologul Bulai. 

Greşeala făcută de România cu PNRR. Bulai: Nicio brumă de climat democratic. Asta nu înţelegem noi despre UE

Sociologul Alfred Bulai a arătat unde a greşit România în ceea ce priveşte PNRR-ul, dar şi ce nu a înţeles ţara noastră despre Uniunea Europeană. 

"De fapt, noi nu înţelegem că şi în UE există interese economice clare, certe. Tu erai fanul lor, că argumentul tău pentru Schengen era că Olanda are interese economice. Sunt interese în Europa. Doar inabilităţile intelectuale îi pot face pe unii să creadă că e o bucurie generală şi că toată lumea se pupă cu toată lumea în Europa. Nu, fiecare ţară are grijă în primul rând de proprii cetăţeni. 

Uniunea Europeană este gândită de fiecare stat ca o oportunitate de creştere economică pentru ei. Aşa ar trebui să gândim şi noi, să ne gândim la oportunităţile pe care le-am avea. Dar pentru asta trebuie să ştii să negociezi în UE. Atenţie, negocierea internă în UE a fost în permanenţă o dimensiune fundamentală a ei. Când erau mari dispute pe agricultură, erau super negocieri legate de cota fiecărui stat, de la vânat, la grâu, peşte, etc. Erau interese pe care trebuia să le aperi pentru populaţia ta, pentru că există ţări cu diferenţe semnificative economice. 

Din punctul ăsta de vedere, noi nu vrem să înţelegem că trebuie să ne apărăm interesele. Ce dacă e Uniunea Europeană? UE este o asociaţie. Dar asta înseamnă că noi trebuie să ne batem exact aşa cum la vârful UE Franţa şi Germania încearcă să tragă un semnal de alarmă faţă de americani", a punctat Alfred Bulai la Nod în Papură. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel