Data actualizării:
Data publicării:

Urda, super-brânza ignorată. Mihaela Bilic: ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @Artisan
FOTO: Freepik @Artisan

Urda a fost ignorată de foarte multe ori, fiind considerată o brânză a oamenilor bolnavi.

Brânza este unul dintre produsele lactate cele mai consumate, care vine la pachet cu un aport important de calciu, mineral necesar pentru o bună dezvoltare și funcționare a sistemului osos, mai ales în rândul femeilor adulte, ajunse la perioada menopauzei.

Nutriționistul Mihaela Bilic a evidențiat, într-o postare făcută pe Facebook, de ce trebuie să acordăm mai mult credit unui anumit tip de brânză, care este considerată de mulți un produs consumat în timpul regimului alimentar, așa cum era numit regimul dietetic al oamenilor bolnavi, și care, în fapt, este un super-aliment. 

”Cine știe ce este urda?

Pe vremuri, când dietetic mâncau doar oamenii bolnavi, în meniul post-hepatită erai îndopat cu brânză de vaci. Era slabă, fără gust și fără sare, dar extrem de nutritivă și ușor de digerat. Iar pentru cei cu probleme de inimă și colesterol crescut era indicată urda, cea mai neobișnuită formă de brânză.

Urda, o știu ciobanii, este un produs care se obține din coagularea zerului rămas după fabricarea altor forme de brânză (telemea, cașcaval, brânză de vaci). Pe zer l-ați văzut și voi cu siguranță dacă ați făcut vreodată brânză proaspătă în casă. Este acel lichid gălbui care rămâne și pe care de obicei îl aruncăm. Acest zer conține în principal apă și proteine din lapte, dar nu are niciun strop de grăsime. Pe vremuri era folosit pentru hrănirea altor animale din gospodărie (porci, oi), sau din el se făcea urdă.

Mult timp urda a fost considerată un fel de brânză de mâna a doua, fără gustul și savoarea pe care le are telemeaua. Obținută prin coagularea proteinelor rămase în zer, urda este considerată în prezent o super-brânză, cu virtuți ce sunt la mare modă: are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urda, ”ricotta” românească

”În funcție de cât de bine e scursă, urda poate să fie fadă, sfărâmicioasă și aproape înecăcioasă, de aceea de multe ori trebuie amestecată cu un pic de smântână sau unt. În varianta italienească se numește ricotta și este o bunătate de brânză, gustați și îmi veți da dreptate!

Acum există și în România producători care fac urdă tip ricotta, are consistență untoasă fără să fie grasă, e fină și delicată, cu un gust de lapte fiert în tuci la foc de lemne.

Fie că o mâncați ca atare sau pusă în paste, pizza sau prăjituri, cu ricotta o să aduceți pe masă gustul de lapte de la țară, cu miros de fum și fân… Încă o dovadă că povestea laptelui nu se termină niciodată”, a mai spus Mihaela Bilic.

Brânza Ricotta, valori nutriționale

Potrivit USDA, valorile nutriționale pentru o jumătate de cană de brânză de ricotta din lapte integral (129 g), includ: 

- Calorii: 204

- Grăsimi: 14.2g

- Sodiu: 135mg

- Carbohidrați: 8,9g

- Fibre: 0g

- Zaharuri: 0,3g

- Proteine: 10,1g

- Calciu: 289mg

- Vitamina B12: 1,1mcg

- Magneziu: 24.8mg

- Vitamina A: 148,8mcg, scrie VeryWellFit.

Citește și: De ce să mănânci mămăligă cu brânză și smântână. Mihaela Bilic: Un confort-food, ne face bine la suflet pentru că este moale și onctuoasă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel