Data publicării:

Uraganul Milton amenință să inunde coasta Golfului din Florida cu o furtună devastatoare

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Captura zoom.earth
Sursa foto: Captura zoom.earth

Uraganul Milton se apropie rapid de coasta Golfului din Florida, lăsându-le locuitorilor doar câteva ore pentru a evacua sau a se adăposti înainte ca furtuna să aducă o creștere periculoasă a nivelului apei mării, vânturi devastatoare și ploi torențiale într-o regiune deja lovită de uraganul Helene în urmă cu doar două săptămâni, potrivit Reuters.

Citește și: MAE, atenționare de călătorie în SUA

Milioane de oameni de-a lungul a peste 483 km de coastă au primit ordine de evacuare, iar autoritățile au emis avertismente din ce în ce mai grave în dimineața de miercuri, pe măsură ce furtuna se apropie.

Michael Tylenda, care își vizita fiul în Tampa, a spus că urmează sfaturile oficialilor și evacuează zona. „Dacă cineva știe ceva despre Florida, este că, dacă nu evacuezi când ți se spune, poți să mori”, a declarat el. „Casa poate fi înlocuită. Lucrurile pot fi înlocuite. E mai bine să pleci din oraș”.

Șefa Managementului Situațiilor de Urgență din Comitatul Sarasota, Sandra Tapfumaneyi, a avertizat că cei care rămân pe insulele-barieră din comitatul său, situate la sud de Tampa, nu vor supraviețui unei creșteri estimate între 3 și 5 metri a nivelului mării. „Dacă alegeți să rămâneți, asigurați-vă că aveți la îndemână o vestă de salvare”, a spus ea.

Uraganul Milton este pe cale să lovească zona metropolitană Tampa Bay, unde trăiesc peste 3 milioane de oameni, deși meteorologii au spus că traseul ar putea varia înainte ca furtuna să atingă uscatul miercuri seară.

La ora 8:00 CDT (14:00 ora României), ochiul furtunii se afla la 405 km sud-vest de Tampa. Deși uraganul s-a slăbit ușor miercuri dimineață, devenind o furtună de Categoria 4, el rămâne „un uragan extrem de periculos” cu vânturi susținute de 249 km/h, potrivit Centrului Național pentru Uragane.

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu liderii locali din Clearwater și Comitatul Pinellas marți seară. Casa Albă a anunțat că Biden și vicepreședintele Kamala Harris vor fi informați despre furtună în cursul zilei și că Biden va face declarații mai târziu.

Oficialii, inclusiv guvernatorul Ron DeSantis și primarul din Tampa, Jane Castor, i-au avertizat pe cei din zonele de evacuare că trebuie să plece dacă vor să-și salveze viața. „Există o mare certitudine că acest uragan va lovi cu o forță extrem de mare și va provoca multe pagube”, a declarat guvernatorul DeSantis.

DeSantis a subliniat că echipele au lucrat non-stop pentru a curăța mormanele de resturi lăsate de uraganul Helene, înainte ca Milton să le transforme în proiectile periculoase.

Deanne Criswell, administratorul Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA), a anunțat că se va deplasa în Florida miercuri și va rămâne acolo pentru a coordona eforturile de recuperare. FEMA a mobilizat milioane de litri de apă, mese și alte provizii pentru zonele afectate, asigurând că ajutorul suplimentar nu va afecta eforturile de recuperare după uraganul Helene.

Locuințele mobile, casele de bătrâni și centrele de îngrijire asistată din zonă au fost evacuate obligatoriu. Traficul intens a blocat drumurile care ieșeau din Tampa marți, în timp ce aproximativ 17% din cele aproape 8.000 de benzinării din Florida rămăseseră fără combustibil, potrivit tracker-ului de piețe de combustibil GasBuddy.

Milton a devenit a treia furtună cu cea mai rapidă intensificare din Atlantic, trecând de la Categoria 1 la Categoria 5 în mai puțin de 24 de ore. „Aceste temperaturi extrem de ridicate ale apei de la suprafața mării oferă combustibilul necesar pentru intensificarea rapidă pe care am observat-o”, a spus Daniel Gilford, om de știință de la Climate Central. „Știm că, pe măsură ce oamenii cresc cantitatea de gaze cu efect de seră în atmosferă, în special prin arderea combustibililor fosili, creștem această temperatură la nivel global”, a mai adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel