Data actualizării:
Data publicării:

Urși România. Csaba: UE nu sprijină mutarea urșilor în alte țări

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

 Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, susţine că Uniunea Europeană nu sprijină soluţia ca o parte din urşii din România să fie exportaţi în ţări unde nu mai există, prevederile europene menţionând cota de recoltare ca modalitate de conservare a speciilor de carnivore mari. 

 Borboly Csaba a participat, marţi, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, la o conferinţă intitulată 'Coexistenţa cu marile carnivore - provocări şi soluţii', organizată de Federaţia Asociaţilor de Vânătoare şi Conservarea Faunei Sălbatice din UE. 

În calitate de membru al Comitetului Regiunilor şi raportor pe tema coexistenţei cu marile carnivore, Borboly Csaba a făcut o prezentare a situaţiei din ţara noastră şi a vorbit despre 'Promovarea, în cadrul directivelor UE privind natura, a coexistenţei cu specii care stârnesc conflicte'. 

Biroul de presă al CJ Harghita precizează, 'în ceea ce priveşte recenta afirmaţie a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, referitoare la posibilul export de urşi către statele membre, că de la Bruxelles nu este sprijinită această posibilitate'. 

[citeste si]

În cadrul conferinţei, secretarul general al Direcţiei Generale de Mediul a Comisiei Europene, Nicola Notaro, a afirmat că relocarea urşilor în alte state membre nu este o soluţie, iar situaţia acestora trebuie rezolvată de fiecare stat în parte. 

Preşedintele CJ, Borboly Csaba, a arătat că, în Directiva Habitate, la articolele 14 şi 16, se menţionează faptul că statele membre pot lua măsuri de recoltare din natură, pentru menţinerea la un stadiu corespunzător de conservare a specimenelor din speciile de animale sălbatice, acestea fiind aplicate cu succes în statele membre în care populaţia de urs este cu mult mai mică decât cea din România. 

'În lipsa acestei cote de recoltare, s-a menţionat de nenumărate ori faptul că trăsăturile genetice ale populaţiilor se degradează îngrijorător, astfel crescând şi conflictele dintre om şi marile carnivore. Un alt aspect este cel referitor la faptul că, dacă nu se vor lua măsuri în vederea diminuării efectelor acestor conflicte, oamenii vor începe să îşi facă singuri dreptate, ceea ce va conduce la activităţi de braconaj. Borboly Csaba a atras atenţia şi asupra faptului că viaţa oamenilor trebuie să reprezinte o prioritate, iar dacă nu sunt protejaţi agricultorii, acest fapt va avea efect şi asupra dezvoltării agriculturii', precizează sursa citată, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel