'Upskirting' - Fotografii sub fustele femeilor. Ce poți păți
Realizarea de fotografii sub fustele femeilor se va pedepsi drastic, conform unei noi legi aprobate în Marea Britanie.
Parlamentul britanic a adoptat marţi un proiect de lege ce vizează pedepsirea cu doi ani de închisoare a unei infracţiuni ce vizează realizarea de fotografii sub fustele femeilor, informează miercuri AFP. Textul de lege mai are nevoie doar de semnătura reginei Elisabeta a II-a, ultima etapă a proceselor legislative din Marea Britanie, pentru a fi promulgat.
Proiectul a fost introdus în dezbatere parlamentară în urma unei campanii demarate de Gina Martin, o femeie în vârstă de 27 de ani, ea însăşi victimă a acestei practici cunoscute în engleză sub numele de 'upskirting'. După ce doi bărbaţi ar fi fotografiat-o sub fustă în timpul unui festival din Londra în 2017 şi au distribuit pe internet acea fotografie realizată cu telefoanele lor mobile, tânăra femeie a cerut Poliţiei să intervină, însă nicio anchetă nu a putut fi demarată, din cauza absenţei din legislaţia britanică a unui cap de acuzare corespunzător. 'Mă simt ca şi cum aş fi în Rai!', a reacţionat ea într-un mesaj publicat pe Twitter.
'Am schimbat legea! Întotdeauna am crezut că politica era un domeniu ermetic, dar, dacă ai ajutorul şi voinţa necesare, poţi să reuşeşti', a adăugat tânăra britanică. Analizarea textului, prezentat iniţial de deputata liberal-democrată Wera Hobhouse, a fost blocată din cauza opoziţiei exprimate de deputatul conservator Christopher Chope, care a devenit subiectul unor critici dure. Totodată, intrarea în biroul său de circumscripţie şi intrarea în biroul său din Parlament au fost decorate cu articole de lenjerie intimă, în semn de protest.
Citește și: Focă având o pungă pe cap, dezbatere furtunoasă
Intruziune odioasă în viaţa privată
Guvernul de la Londra a reluat apoi din proprie iniţiativă propunerea de lege, care a trecut marţi definitiv de etapa dezbaterii în Parlament. Textul prevede pedepsirea voyeurilor care fac fotografii sub fustele şi rochiile femeilor, un comportament considerat 'o intruziune odioasă în viaţa privată, care le lasă pe victime într-o stare de disperare', potrivit lui Lucy Frazer, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. 'Noua lege care incriminează 'upskirting'-ul reprezintă o adăugare bine-venită în lupta contra agresiunilor sexuale bazate pe imagine, dar ea ar trebui să fie punctul de plecare pentru o legislaţie mai amplă', a comentat Erika Rackley, profesoară la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Kent, într-un comentariu publicat online.
Aceeaşi expertă a cerut 'o lege care să atace toate formele de realizare, concepere şi distribuire non-consensuală a unor imagini sexuale private şi care să prevadă în mod automat anonimatul pentru toate victimele supravieţuitoare'. În Franţa, infracţiunea de tip 'upskirting' este pedepsită printr-o lege promulgată în august 2018, ce a fost adoptată pentru a consolida lupta împotriva violenţelor sexuale şi sexiste.
Citește și: Premierul Australiei, fotografie editată, virală: Două picioare stângi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News