Data actualizării:
Data publicării:

Președintele Germaniei, confruntat la Atena cu solicitări de despăgubiri de război. UPDATE: Steinmeier, scuze în limba greacă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

În cadrul unei vizite oficiale la Atena, președintele german Frank-Walter Steinmeier a fost confruntat miercuri cu o nouă solicitare de despăgubiri din partea Greciei. Totodată, acesta aflat joi într-o vizită într-un sat de pe insula Creta distrus de nazişti, a cerut ''iertare în numele Germaniei'' pentru crimele comise de Al Treilea Reich.

UPDATE:

Astăzi aş dori să cer iertare în numele Germaniei, a declarat el, în limba greacă, într-un discurs încărcat de emoţie în satul Kandanos.

Steinmeier, primul preşedinte german care s-a deplasat pe această insulă din sudul Greciei, a fost primit de locuitorii care scandau Dreptate şi Lupta continuă, cu referire la subiectul spinos al reparaţiilor de război, pe care Germania nu le-a plătit niciodată, dar care rămân o temă foarte sensibilă în Grecia.

Satul Kandanos a fost complet distrus în ziua de 3 iunie 1941 de către nazişti. Cei în jur de 180 de locuitori au fost ucişi de soldaţi germani pentru participarea la bătălia pentru Creta în mai 1941 pentru a împiedica o invazie aeropurtată.

Ocupaţia nazistă a Greciei (1941-1944) a fost printre cele mai sângeroase din Europa, fiind marcată de foamete şi de exterminarea a circa 90% din comunitatea evreiască.

Este un drum dificil acela de a veni în acest loc în calitate de preşedinte german. Ne-aţi întins mâna reconcilierii şi vă sunt profund recunoscător, a spus Steinmeier.

El a insistat îndelung asupra faptului că un criminal de război nazist, Kurt Student, aflat la originea distrugerii satului Kandanos, nu a dat niciodată socoteală după război pentru crimele comise în Grecia, un alt capitol ruşinos.

Student a fost arestat pe 28 mai 1945 şi condamnat la cinci de închisoare, dar eliberat în 1948, în pofida unei cereri oficiale de extrădare formulate de Grecia în 1947. A murit în Germania în 1978, la vârsta de 88 de ani.

Aceasta este a doua greşeală de care Germania s-a făcut vinovată, a apreciat preşedintele german.

Vă cer iertare pentru faptul că ţara mea a întârziat timp de decenii să pedepsească aceste crime, a afirmat el.

Cu acelaşi prilej, Steinmeier a criticat propunerea guvernului german de a reduce finanţarea unui fond ce comemorează atrocităţile ocupaţiei naziste în Grecia, notează dpa.

În ultima zi a vizitei sale de trei zile în Grecia, Steinmeier a spus că această tăiere ar trimite un semnal greşit.

Ministerul de Externe german a propus, în cadrul unui program mai larg de măsuri de austeritate, o tăiere de fonduri de la 900.000 la 300.000 de euro, ce urmează să fie discutată în noiembrie în comisia parlamentară ce definitivează bugetul ţării pe 2025.

Înaintea vizitei sale în Creta, Steinmeier a respins cererile de reparaţii, reafirmând poziţia Germaniei potrivit căreia subiectul este închis din punctul de vedere al dreptului internaţional.

O poziţie pe care Atena nu o împărtăşeşte: Aceste probleme sunt încă foarte vii. Sperăm că la un moment dat le vom rezolva, a spus prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis miercuri, înaintea întrevederii cu Steinmeier, conform Agerpres.

Știre Inițială:

Preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, i-a reamintit omologului ei de daunele suferite de Grecia în timpul celui de-al doilea război mondial şi de un împrumut forţat acordat de greci Germaniei naziste conduse de Adolf Hitler. Problema despăgubirilor de război şi a împrumutului respectiv este încă "foarte importantă" pentru poporul grec şi este încă "în suspensie", a afirmat ea.

Grecia, care a fost atacată şi ocupată în timpul războiului de forţele armate italiene şi aliaţii lor germani, solicită de multă vreme despăgubiri pentru distrugerile provocate de conflict şi restituirea de către Germania a creditului pe care l-a obţinut de la Banca Naţională a Greciei, în timpul ocupaţiei. Suma actualizată ar fi, în funcţie de modul de calcul, între 278 şi 341 de miliarde de euro.

Steinmeier a recunoscut responsabilitatea ţării sale pentru "atrocităţile" comise în timpul războiului şi chiar înainte, însă a respins posibilitatea altor despăgubiri

Steinmeier a recunoscut responsabilitatea ţării sale pentru "atrocităţile" comise în timpul războiului şi chiar înainte, însă a respins posibilitatea altor despăgubiri. "Noi vedem altfel problema legală pe care aţi ridicat-o. Ştiţi că Germania consideră chestiunea legală a despăgubirilor închisă conform legislaţiei internaţionale. Cu toate acestea, ne recunoaştem răspunderea istorică şi morală", a spus el.

Preşedintele a remarcat angajamentul Germaniei pentru construcţia unui muzeu al Holocaustului la Salonic şi schimburile de tineret între greci şi germani.

El a adăugat că acele crime comise de germani în Grecia sunt "un subiect dificil care încă joacă un rol în relaţiile noastre actuale şi pe care nu trebuie să îl evităm, de aceea îi şi aloc spaţiu în timpul acestei vizite".

Ulterior, problema despăgubirilor şi în special a împrumutului i-a fost reamintită pe scurt şi de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care şi-a exprimat speranţa că "o vom putea rezolva la un moment dat".

Steinmeier nu i-a replicat lui Mitsotakis în partea publică a întrevederii lor, apreciind în schimb refacerea economică a Greciei în deceniul după criza din zona euro.

Conform informaţiilor obţinute de dpa, preşedintele se aştepta ca partea greacă să ridice problema despăgubirilor şi a titlurilor de stat în timpul celor trei zile ale vizitei sale, însă nu şi ca Sakellaropoulou să se refere la subiect atât de public.

Despăgubirile vor reveni pe agendă şi joi, când Steinmeier va vizita satul Kandanos din insula Creta, distrus complet de forţele de ocupaţie germane în iunie 2021, conform Agepres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel