Grecia, bilanţ incendiu. ”Durerea este înlocuită de furie”
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Durerea este înlocuită de furie, joi, în Grecia, în timp ce echipele de intervenţie continuă să caute supravieţuitori în zonele din apropierea Atenei mistuite de flăcări în cea de-a treia zi de la incendiul devastator ce a pustiit localitatea Mati şi a lăsat în urmă cel puţin 82 de morţi, informează Reuters.

Rude disperate au apărut la televizor şi au cerut ajutor. Unii au dat vina pe autorităţi pentru acest incendiu cu cele mai multe victime din ultimele decenii din Grecia, în timp ce alte voci au sugerat că locuitorii din Mati ar fi trebuit evacuaţi mai devreme. Acest lucru n-ar fi trebuit să se întâmple, oamenii au pierit fără niciun motiv, a strigat o femeie în lacrimi către ministrul Apărării, Panos Kamenos, care a vizitat Mati şi alte cinci zone din apropiere afectate de incendiu. Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu!, a acuzat ea.

Circa 300 de pompieri şi voluntari au cercetat zona pentru a da de urma zecilor de persoane declarate dispărute. Printre acestea se numără şi două fetiţe, surori, în vârstă de 9 ani. Alte persoane au apelat la media pentru a aflat mai multe informaţii. O femeie a declarat că îşi caută fratele care se întorcea acasă când a izbucnit incendiul. Tatăl meu a fost ultima persoană care a vorbit cu el, luni seară, a declarat pentru postul Skai TV Katerina Hamilothori. Nu avem nicio ştire, a spus ea.

Investigații pentru a afla cine a pus focul

Cauza izbucnirii flăcărilor nu a fost stabilită şi este investigată de un procuror din Atena care evaluează totodată modul în care s-a intervenit la incendiu. Autorităţile locale au declarat că rafalele de vânt imprevizibile ar fi făcut inutile chiar şi planurile de evacuare cel mai bine executate, însă pompierii au relatat Reuters că unii hidranţi din zonă nu aveau apă. O teorie luată în calcul este aceea că incendiul ar fi fost provocat în mod deliberat în trei zone în acelaşi timp.

Identificarea cadavrelor

În faţa sediului Institutului de Medicină Legală din Atena atmosfera era încărcată de tristeţe în timp ce rudele victimelor veneau să identifice cadavrele celor dragi şi să prezinte dovezi. Majoritatea trupurilor neînsufleţite găsite printre ruine sunt în mare parte carbonizate, iar identificarea lor este un proces dificil, după cum au precizat experţii

Va fi foarte dureros, vor urma identificarea... înmormântările, şi mai multă durere, a spus edilul din localitatea învecinată Pikermi. Mă tem că numărul morţilor va creşte, a adăugat primarul. Donaţiile sub formă de alimente, sânge, medicamente şi haine au depăşit toate aşteptările, a mai spus oficialul.

Cel puţin 187 de persoane au fost rănite în incendiu, printre acestea numărându-se 22 de copii. Toţi au fost identificaţi, potrivit autorităţilor. Potrivit evaluării iniţiale, peste 500 de locuinţe din zona vastă afectată de flăcări au suferit pagube, majoritatea fiind complet distruse. Cel puţin 300 de autovehicule au fost arse şi au fost transferate într-un cimitir de maşini din Rafina pentru a se elibera străzile înguste care luni au devenit adevărate capcane mortale.

Măsuri de sprijin

O lungă listă cu măsuri de sprijin anunţată de autorităţile guvernamentale, printre care se numără acordarea a 10.000 de euro şi a unui loc de muncă în sectorul public pentru fiecare soţ sau soţie a fiecărei victime sau rudelor apropiate, nu este de ajuns să diminueze durerea supravieţuitorilor. O picătură în ocean, titrează pe prima pagină cotidianul Ta Nea.

Mati, o aşezare aflată la mai puţin de 30 de kilometri est de Atena, a fost una dintre zonele populare printre turiştii locali, inclusiv printre pensionari, notează Reuters. Incendiul a izbucnit luni, la ora locală 16:57 (13:57 GMT) şi s-a propagat rapid în localitate. Pompierii au relatat că vântul şi-a schimbat rapid direcţia şi s-a înteţit, alte voci au sugerat că forţa acestuia, pădurea densă de pin, focul şi panica au alcătuit o combinaţie letală greu de combătut.

Principalul factor a fost vântul, viteza sa şi direcţia. Ar fi trebuit intervenit mai devreme, a declarat directorul filialei din Grecia a World Wildlife Fund (WWF), Dimitris Karavellas. Aceşti oameni ar fi trebuit evacuaţi din această zonă... E singurul lucru care i-ar fi putut salva, a spus el.

Vezi și: Incendiu Grecia, explicație halucinantă: "Mi s-a strâns carnea pe mine”


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel