Data publicării:
Unul din cinci tineri chinezi nu are loc de muncă. Ce înseamnă asta pentru regimul de la Beijing
Rata șomajului din rândul tinerilor chinezi dă dureri de cap regimului de la Beijing.
O represiune puternică a Beijingului asupra sectorului privat al țării, care a început la sfârșitul anului 2020, și angajamentul său neclintit față de o politică zero-Covid, au lovit puternic economia și piața muncii.
„Noi, proaspeții absolvenți, suntem cu siguranță primul lot de oameni care au fost disponibilizați, pentru că tocmai ne-am alăturat companiei și nu am contribuit prea mult”, a spus Cherry, o tânără chineză.
Un record de 10,76 milioane de absolvenți de facultate au intrat pe piața muncii în acest an, într-un moment în care economia Chinei își pierde capacitatea de a-i absorbi. Rata șomajului în rândul tinerilor a atins în mod repetat noi maxime în acest an, crescând de la 15,3% în martie la un record de 18,2% în aprilie. Acesta a continuat să crească în următoarele câteva luni, ajungând la 19,9% în iulie.
A aflat că a rămas fără jobul la care a fost acceptată
Viitorul părea promițător pentru Cherry în mai anul trecut, când și-a asigurat un stagiu de prestigiu la o mare firmă de software, în timp ce studia încă la o universitate din Wuhan. Compania i-a spus că poate începe să lucreze pentru ei cu normă întreagă, odată ce va absolvi. Dar situația ei s-a schimbat dramatic în această vară. În momentul în care Cherry era pe cale să absolve facultatea și să-și înceapă slujba, tinerei i s-a spus că oferta i-a fost anulată, deoarece trebuia să-și „ajusteze” procesele și să reducă personalul.
„Cred că este din cauza pandemiei”, a spus tânăra de 22 de ani. „Majoritatea companiilor au fost afectate de carantinele Covid anul acesta.”
Ea a cerut să fie numită doar Cherry, de teama represaliilor viitorilor angajatori.
Un record aproape istoric
Rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut ușor la 18,7% în august, dar rămâne printre cele mai ridicate vreodată, au arătat vineri datele Biroului Național de Statistică. Asta înseamnă că în prezent există aproximativ 20 de milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani fără loc de muncă în orașe, conform calculelor CNN bazate pe statistici oficiale care pun populația de tineri din mediul urban la 107 milioane. Șomajul rural nu este inclus în datele oficiale.
„Aceasta este cu siguranță cea mai gravă criză a locurilor de muncă din China pentru tineri” din peste patru decenii, a spus Willy Lam, membru senior al Fundației Jamestown din Washington D.C. „Șomajul în masă este o mare provocare pentru Partidul Comunist”, a adăugat acesta, confirmând că asigurarea creșterii economice și stabilității locurilor de muncă este cheia legitimității partidului.
ALRO Slatina riscă să se închidă la sfârșitul anului. Peste 2000 de angajați ar urma să intre în șomaj
Mii de oameni riscă să rămână fără un loc de muncă din cauza prețului la energie care a crescut semnificativ în această perioadă. În acest moment, în cadrul fabricii de aluminiu ALRO Slatina, își desfășoară activitatea 2000 de persoane, iar 700 de oameni sunt deja în șomaj.
Sindicaliștii susțin că dacă nu vor găsi să cumpere energie electrică la un preț mai mic sau măcar decent, până la finalul acestui an 1500 de muncitori vor fi disponibilizați iar ALRO Slatina își va închide de tot activitatea până la sfârșitul lunii mai 2023. Dacă situația se va înrăutăți și nu vor găsi sprijin din partea statului, ALRO Slatina își va opri activitatea mult mai devreme, mai exact la finalul acestui an. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News