Data actualizării:
Data publicării:

Untold 2019. Ce spune un preot despre revolta tinerilor împotriva Bisericii

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

În contextul festivalului UNTOLD 2019, care s-a încheiat în urmă cu câteva zile, un preot a făcut o postare pe pagina sa de Facebook, cu privire la cauzele revoltei tinerilor împotriva Bisericii.

'Despre revolta tinerilor împotriva Bisericii.
1. Despre revolta tinerilor împotriva Bisericii mi se pare potrivit a vorbi aici. Și aceasta pentru că văd la majoritatea tinerilor o repulsie față de Biserică și cultul Bisericii. Desigur că există și o mulțime de tineri credincioși din fire, dar și practicanți, care apreciază valorile teologice și dogmatice ale Bisericii. Există însă și o seamă de tineri care cred cu tărie în Dumnezeu, dar în schimb, nu suportă și nu acceptă cultul Bisericii. Motivele ar fi multe și fundamentale, zic ei.

Eu cred că aici este vorba despre o revoltă a omului împotriva valorilor teologice și duhovnicești datorită ofertei lumii, care vine în favoarea dezmierdării și îndobitocirii lui, pregătindu-l pentru mediul apocaliptic. Este foarte adevărat că lumea modernă și tehnologizată, se confruntă cu alte valori culturale (gen Untold), decât valorile liturgice ale Bisericii. Tânărului contemporan care gustă cultura profană, i se pare caraghioasă cultura teologică și duhovnicească.' a spus preotul Avva Credo.

Muzica Untold și muzica bizantină a Liturghiei

'El nu poate compara muzica unui Untold cu muzica bizantină a Liturghiei. Nici măcar nu se interesează ce înseamnă o Sfântă Liturghie. Și de acesta are grijă manipularea culturală a unei societăți demonice și cu tendințe de apostazie. Tânărul fiind înconjurat într-o asemenea societate și mediu profan de culturi ficționale și iluzorii, nu ajunge să distingă și să guste dulceața înțelepciunii teologice a Bisericii, singura care deține adevărul imanent al mântuirii omului.

Cultura laică, nici măcar nu îi amintește tânărului nepriceput într-ale vieții, despre caracterul și năzuințele mântuirii. Este și firesc atunci când Biserica prin înțelepciunea ei vine în contradicție cu tendințele derizorii și demonice ale unei culturi goale de Dumnezeu, tânărul neînțelept să riposteze cu ură împotriva acesteia.

2. Tânărul de azi, în general, nu este religios. Și aceasta pentru că așa cum zice Mântuitorul, omul nu poate sluji la doi stăpâni, la doi domni. Nu are cum sluji plăcerilor vieții și în același timp, să asculte cu înțelepciune de învățătura Bisericii și de poruncile dumnezeiești. Dacă societatea îi exacerbează libertatea de exprimare întru cele ale plăcerilor de tot felul: s*x, alcool, droguri, excursii, croaziere, cluburi, fumat, concerte, sporturi extreme, și mai știu eu câte alte oferte, cum ar putea el atunci să iubească sfatul Bisericii: post, spovedanii, duminica și în sărbători liturghie, metanii, închinăciuni, rugăciuni, viață sexuală după căsătorie, milostenie, fără alcool, fără droguri, fără concerte, fără cluburi, privegheri de noapte, acatiste, catisme din Psaltire și altele de genul ascezei?

Spuneți dumneavoastră, cum ar putea alege sub egida: trăiește viața, tânărul contemporan care este al ambelor variante, s-o aleagă pe cea de-a doua? Doară n-o fi prost? Să trăiești viața sub îndemnul celei de-a doua variante! Cred că asta nu vâjește cu ideea de trăire a vieții după concepția societății contemporane. Și atunci eu mă întreb: cum să nu simtă el o revoltă împotriva acelei instituții religioase, care îndeamnă omul spre cumințenia firii?

Cum să gândească el nepriceputul că viața nu este plăcere, ci o peremptorie fixare în coordonatele vieții trasate de Hristos? Adică te-ai născut, crești, începi să înțelegi lumea, și te pui în rânduiala firii căutând îndepărtarea de patimi și dobândirea virtuților creștinești. Tânărul nostru mai degrabă visează balauri, decât să bată o metanie în tinda Bisericii căutând pocăința sufletului încă de la această vârstă.
Și să vă mai spun una: nu scrie nicăieri cât ești mic să te joci, cât ești tânăr să te distrezi și cât ești bătrân să te odihnești.
Va urma...' a scris preotul Avva Credo, pe pagina sa de Facebook, în două postări succesive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel