UNJR solicită de la Iohannis clarificări despre implicarea SRI în numirile din justiție
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Uniunea Națională a Judecătorilor din România a transmis, joi, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în cadrul căreia îi cere să clarifice public în baza cărei legi Serviciul Român de Informații face verificări prealabile numirilor politice sau candidaților pentru funcțiile de conducere în sistemul judiciar, atât de la parchete, cât și de la instante, inclusiv in cazul candidaților pentru Înalta Curte de Casație și Justiție.

"Clarificarile sunt solicitatate dupa ce, pe data de 29 iulie, Presedintele Iohannis a transmis un punct de vedere mai multor site-uri in care a afirmat, "fara echivoc si categoric, ca «statul de drept este functional» in Romania, iar declaratiile celor care pun sub semnul intrebarii acest lucru «sunt lipsite de credibilitate», deoarece sunt facute de «persoane puse sub invinuire sau trimise în judecata»".

"Exact genul acesta de raspuns, care discrediteaza orice critici, in loc sa raspunda obiectiv si motivat la acestea, arata ca statul de drept in Romania nu e functional la parametrii democratici", au spus judecătorii,  potrivit comunicatului UNJR.

[citeste si]

Acestia au explicat ca "statul de drept este statul in care nu doar cetatenii, ci si institutiile statului se supun legii. Mai mult, intr-un stat de drept functional, cei care conduc institutiile sunt obligati sa dea socoteala in fata oricarui cetatean cu privire la activitatea lor, sa raspunda oricaror critici formulate si sa verifice orice posibile abateri de la lege."

Rolul constitutional al presedintelui este de a veghea "la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice".

Aceasta "nu e o activitate pasiva de a sta si doar privi, asteptand «rezultate pozitive», in timp ce respingeti apriori orice critici aduse autoritatilor publice", se arata in scrisoare.

"Un stat in care serviciile secrete sunt implicate in numirile in functii publice si in justitie nu poate fi considerat stat de drept, cu atat mai mult stat de drept functional", si-au concluzionat scrisoarea judecatorii care îi solicită președintelui Iohannis, în lumina celor declarate public în perioada actuală de mai mulți actuali sau foști oficiali ai statului, "sa clarifice public in baza carui temei legal SRI face verificari prealabile numirilor politice sau candidatilor pentru functiile de conducere in sistemul judiciar, inclusiv in cazul candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie". 

Citește AICI scrisoarea transmisă de UNJR președintelui Klaus Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel