Universitatea din Maastricht a plătit 200.000 de euro hackerilor, după ce i-au compromis sistemul informatic
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Universitatea din Maastricht, Olanda, a dezvăluit că a plătit hackerilor o răscumpărare în valoare de 30 de bitcoin.

Universitatea din Maastricht, Olanda, a dezvăluit că a plătit hackerilor o răscumpărare în valoare de 30 de bitcoin, însemnând 200.000 euro, pentru a-și debloca sistemul informatic, incluzând computerele și e-mailul, după un atac ce a avut loc pe 24 decembrie 2019, conform Reuters.

Aceste atacuri au devenit deja obișnuite, iar asiguratorii au ridicat costul unei polițe de protecție cu 25%, după ce hackerii au țintit companii, spitale și aeroporturi, în 2019.

Vicepreședintele universității olandeze, Nick Bos, a spus că instituția a decis să plătească răscumpărarea după ce a luat în calcul alternativele, care ar fi însemnat construirea unei noi rețele IT, de la zero.

 (w670)

„Daunele lucrărilor studenților, cercetătorilor, angajaților, dar și comunității instituției abia pot fi concepute", a spus Bos.

Vicepreședintele a făcut publice informațiile într-o conferință de presă în care universitatea avea să dezvăluie ce știa despre eveniment. Bos a transmis că un angajat neidentificat a dat click pe un e-mail de tip „phishing" în urmă cu o lună.

Firma de securitate cibernetică Fox-IT, care a ajutat instituția să revină la normal și care a analizat ce s-a întâmplat, a identificat hackerii drept „TA505", un grup criminal vorbitor de rusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel