Universitatea Babeş-Bolyai va elabora strategia României în noile tehnologii cuantice
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice.
Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie. Spre exemplu, reţelele de telecomunicaţii cuantice şi de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment care implică o componentă de digitalizare.
"UBB are cei mai buni specialişti în elaborarea de planuri strategice/strategii, în diverse domenii, care, împreună cu experţii de top din zona "quantum technologies" din UBB şi ţară (inclusiv din alte instituţii care nu sunt acum parte a consorţiului declarat câştigător, dar care au o expertiză avansată utilă proiectului), vor propune o Strategie prin care nu doar să implementăm performant în ţară noile tehnologii cuantice, dar care să transforme România într-un actor important în acest domeniu la nivel european şi internaţional", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate "world-class" (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene "world-class/research-intensive".
Premii pentru reprezentanţii UBB la competiţiile europene pentru inovare
Studenţii şi alumni Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au obţinut rezultate remarcabile în cadrul competiţiei Innovation Labs 2021 şi al altor competiţii europene pentru inovare şi start-ups.
Finala Innovation Labs 2021, desfăşurată marţi, 19 octombrie 2021, a desemnat drept câştigătoare a marelui premiu echipa Anon Auto ML, formată din Mihai Anton şi Georgian Bădiţă (alumni UBB, Fac. de Matematică şi Informatică), echipă care a primit şi premiul special Microsoft, ce include acces gratuit timp de un an în infrastructura cloud de Machine Learning. Echipa câştigătoare Anon AutoML a propus o platformă de automatizare a învăţării automate (ML), în condiţiile în care un număr din ce în ce mai mare de companii au date disponibile şi sunt interesate de introducerea învăţării automate în produsele lor, însă lipsa expertizei în domeniu îi împiedică să găsească resursele umane necesare. Anon AutoML propune deschiderea accesului spre aceste tehnologii, oferind modelele de automatizare dorite şi reducând costurile şi fricţiunile inovării, printr-o platformă SaaS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News