Universitate din Italia, buget cât cel al României din învățământul superior. Nicolae Istudor, rectorul ASE: Ne batem cu astfel de universități și facem față
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Universitățile din România, performanță pe bani puțini. De ce ne aleg străinii. Nicolae Istudor, rectorul ASE: Un cost al oportunității / Foto: Pixabay
Universitățile din România, performanță pe bani puțini. De ce ne aleg străinii. Nicolae Istudor, rectorul ASE: Un cost al oportunității / Foto: Pixabay
Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), a vorbit despre bugetul instuției de învățământ.

Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), a vorbit despre bugetul instituției de învățământ, făcând o paralelă cu alte universități de renume din străinătate.

"Îmi aduc aminte că am fost într-o vizită în Egipt la o universitate înființată de un absolvent de-al nostru și acolo au chemat pe absolvenți de-ai noștri de licență, dar și de doctorat - sunt foarte mulți absolvenți de doctorat. Și vorbeau așa de frumos despre România și despre doctoratele din România încât - era o perioadă în care la noi se discuta destul de urât despre doctorate -, am rămas încântat cum străinii au văzut că la noi au găsit un nivel destul de bun. Și, la fel, cum spuneați și dumneavoastră, aveau funcții foarte importante în guvern", a declarat Nicolae Istudor, la DCNews TV.

"Domnule lector, pregăteați dumneavoastră ASE-ul, dar pregătea și Politehnica, pregătea Medicina - și din București, și din Cluj, și din Iași - știți bine, în zona asta, generații întregi. Păi, cred că am avut o generație de medici în Grecia, înainte de comunism, pregătiți la noi, deoarece era facultatea mult mai ieftină și era acreditată în Grecia", a intervenit analistul politic Bogdan Chirieac.

Nicolae Istudor, comparație cu o universitate din Italia: Aveau bugetul cât tot bugetul României din învățământul superior

"E un cost al oportunității, sigur că da. Și acum raportul calitate preț, în ceea ce privește pregătirea profesională, este unul fantastic. Un exemplu de la Universitatea Sapienza... Am fost în noiembrie, aveau bugetul cât tot bugetul României din învățământul superior, adică un miliard de euro. Iar noi, cu 80-90... Nu știu, poate cine are 100 de milioane de euro buget, ca universitate, este puternică. Ne batem cu astfel de universități și facem față. Dovadă că suntem prin clasamente", a mai spus Nicolae Istudor.

"Asta este o veste bună. Faptul că aveți un buget de 80-90 de milioane de euro pe an cred că este o diferență mare față de ce ați avut acum 20 de ani", a spus Bogdan Chirieac.

Ce arată datele statistice

"Sigur, e fantastic. Anual, dacă ne uităm în datele statistice, vom vedea că bugetul și la noi a crescut, chiar dacă vorbim acum despre pondere în PIB - poate anul acesta este mai mică, așa am înțeles, 2,1, dar, raportat la nivelul brut al sumelor alocate, sigur, este o sumă mult mai mare. Anual, au crescut, uitându-ne în finanțe, dar eu sunt și vicepreședinte la Consiliul Național al Învățământului Superior și, din 2016 de când sunt în acest consiliu, s-a dublat finanțarea, adică este o finanțare destul de bună, dar luând tot așa comparativ cu ce vorbeam în Italia. Aveau 7.000 de euro pe student și, gândind raportul pe care îl avem noi, noi avem undeva la 1200 de euro pe student. Sigur, și costurile sunt altele.

Mă bătea așa un gând, la un moment dat. De ce nu am finanța noi toți studenții care sunt înscriși în anul I, să avem admiterea și, în momentul în care vom vedea câți doresc să învețe, să îi finanțăm și pe cei de la taxă? Nu cred că ar fi un efort prea mare, atât timp cât finanțarea este de 1200 de euro. Decât să îi lăsăm pe străzi sau să se ocupe cu altceva, mai bine îi aducem la universitate", a punctat Nicolae Istudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel