Uniunea Europeană trimite peste 5 milioane de pastile antiradiații către Ucraina
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Uniunea Europeană trimite peste 5 milioane de pastile antiradiații către Ucraina
Uniunea Europeană trimite peste 5 milioane de pastile antiradiații către Ucraina
UE trimite peste cinci milioane de pastile antiradiații Ucrainei, în timp ce temerile cresc cu privire la un accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Uzina Zaporojie se află sub ocupație rusă și a fost recent supusă focului, ambele părți dând vina reciprocă pentru atacuri.

În unele zone, oficialii distribuie deja pastilele, care pot împiedica organismul să absoarbă iod radioactiv.

Locuitorilor li s-a spus să își administreze medicamentele doar dacă se confirmă o scurgere de radiații.

Până acum, doar persoanelor care locuiesc la 50 km de centrală li se oferă tabletele de iodură de potasiu, dar Uniunea Europeană furnizează Ucrainei peste cinci milioane de doze, ceea ce ar permite o distribuție mult mai largă, notează BBC.

Găurile din acoperișul centralei nucleare Zaporojie, văzute prin satelit. Dan Grecu, expert militar: O mare calamitate

Expertul militar Dan Grecu a vorbit despre pericolul de la centrala Zaporojie, după ce mai multe imagini satelitare au arătat că în acoperișul acesteia sunt găuri provocate de bombardamente.

Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la rețeaua de electricitate din Ucraina, la o zi după ce a fost deconectată pentru prima dată în istorie. Autoritățile de la Zaporojie au pus la dispoziția locuitorilor pastile de iod, în contextul riscului de accident nuclear. Experții Agenției Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) vor ajunge la cea mai mare centrală din Europa, aflată sub control rusesc. Unul din cei 14 experți trimiși în vizită este chiar directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Misiunea lor este să afle dacă centrala funcționează în parametri normali, după ce a fost deconectată și dacă rușii nu pun în pericol cele două reactoare cu armamentul explozibil aflat lângă acestea.

Între timp, chiar în orașul unde se află și centrala nucleară Zaporojie, zeci de locuințe au fost ținta unor noi atacuri. Atât Rusia, cât și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele care se dau de câteva săptămâni în apropiere de cele două reactoare aflate în funcțiune, relatează Realitatea Plus. În plus, se pare că potrivit unor imagini satelitare, în acoperișul centralei din Zaporojie ar exista niște găuri provocate de bombardamente. Despre riscul reprezentat de acestea, a vorbit Dan Grecu, expert militar.

"Situația de la Zaporojie este o situație grea, în sensul că acea imensă centrală, cea mai mare din Europa, poate oricând să fie translatată, cu ghilimele de rigoare, de la producția de pace, așa cum spune legea internațională privind folosirea energiei atomice, la o mare calamitate. Ori, atacurile pentru care și rușii, și ucrainenii se acuză reciproc, periclitează siguranța acestei centrale și uitându-ne în stânga și în dreapta, sunt aproape 6000 de MW care se produc acolo. Deci orice fel de acțiune împotriva acestei centrale este foarte periculoasă și de aceea propunerea ONU și a altor multor alte state, de demilitarizare a zonei, este cea mai rezonabilă soluție pentru această centrală.

Este indiscutabil că nici una dintre părți nu vor să lase liberă centrala, adică sub un control civil care să se ocupe doar de furnizarea energiei electrice. Pe de o parte rușii o folosesc ca un adăpost pentru că acolo sunt dispuse mijloace militare, lansatoare și alte armamente, de unde se pot lansa atacuri peste Nipru. Pe de altă parte, și ucrainenii probabil că nu prea pot să stea liniștiți în contextul în care de pe partea adversă le cad bombele în cap. Deci, încă o dată spun, această situație este deosebit de dificilă, prin prisma neînțelegerii celor două părți asupra pericolului pe care respectiva centrală îl oferă", a explicat Dan Grecu, expert militar, la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel