Uniunea Europeană și Kazahstan, parteneriat pentru energie. Ursula von der Leyen a semnat acordul
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Uniunea Europeană şi Kazahstan au încheiat un parteneriat în domeniul energiei şi al materiilor prime.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi prim-ministrul kazah, Alikhan Smailov, au semnat un acord în acest sens în marja conferinţei mondiale COP27 privind clima care are loc în Egipt , informează dpa. Acordul urmăreşte să garanteze aprovizionarea cu anumite materii prime şi să dezvolte lanţuri valorice pentru hidrogen şi baterii produse în mod durabil.

Uniunea Europeană este în căutarea de noi parteneri economici în contextul în care crizele globale recente au arătat în mod clar cât de dependente sunt statele Uniunii Europene de lanţurile de aprovizionare ale anumitor ţări, scrie Agerpres.

Pandemia a scos la iveală că UE depinde în mare măsură de China, în timp ce invadarea Ucrainei de către Rusia a demonstrat dependenţa Uniunii de Rusia în domeniul energetic. În următoarele şase luni, UE va lansa proiecte comune cu Kazahstanul în domenii precum procesele de minerit şi rafinare durabile.

"Voi încheia trei acorduri aici, la acest COP27, pentru hidrogen verde, de exemplu cu Namibia şi cu Egipt", a declarat von der Leyen într-un interviu acordat postului de televiziune german RTL/ntv.

Hidrogenul este considerat ecologic dacă este produs cu energie electrică regenerabilă, notează dpa. La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a informat că sunt în curs de dezvoltare parteneriate cu Indonezia, Vietnam, Senegal şi India. 

Citește și:

Ursula von der Leyen va merge în vizită la Chișinău: Sprijin suplimentar pentru nevoile energetice ale R. Moldova

Președinta Comisiei Europene a anunțat că va efectua, la mijlocul săptămânii în curs, o vizită la Chișinău, unde se va întâlni cu președinta Maia Sandu. Deplasarea are loc pe fondul unei discuții telefonice, duminică, cu șefa statului moldovean pe tema situației energetice grave din Republica Moldova.

Potrivit unui mesaj pe Twitter, Comisia Europeană lucrează deja la măsuri de sprijin adiționale pentru nevoile energetice ale Republicii Moldova.

”O conversație bună cu președintele Maia Sandu. Am discutat despre situația energetică gravă din Moldova. Lucrăm la sprijin suplimentar pentru a ajuta Moldova cu nevoile sale imediate de gaz și electricitate. Aștept cu nerăbdare să o întâlnesc pe Maia Sandu când voi vizita Moldova la mijlocul săptămânii”, a afirmat șefa Comisiei Europene. 

Maia Sandu a declarat pe 1 noiembrie, la Bucureşti, că Republica Moldova trece printr-o criză energetică majoră din cauza războiului din Ucraina şi riscă să rămână fără gaze şi electricitate în această iarnă, potrivit Calea Europeană.

„Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an (…). La fel de gravă este situaţia în ce priveşte electricitatea. După ce Federaţia Rusă a bombardat reţelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea ţării cu energie electrică este o provocare zilnică. Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim şi Guvernul de la Chişinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează şantaj politic şi interferenţă în democraţie, politica internă şi cea externă”, a declarat președinta Republicii Moldova în timpul vizitei efectuate în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel