Uniunea Creștin Democrată (CDU) din Germania intenționează să renunțe la cuvântul „creștin“ din denumire
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook CDU
Sursă foto: Facebook CDU
O analiză internă a Uniunii Creștin Democrate din Germania a concluzionat că membrii partidului se tem că prin cuvântul „creștin“ în denumire se limitează un aflux de persoane necreștine către formațiunea politică.

După alegerile federale din 2021, a existat o cerere în rândul membrilor partidului Uniunea Creștin Democrată (CDU) de a omite cuvântul „creștin” din numele oficial al partidului, potrivit unui articol publicat miercuri de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

O analiză internă a concluzionat că membrii partidului s-au temut că se restricționează alegerea necreștinilor în partid și au fost ferm în favoarea renunțării la litera „C” din numele partidului CDU, potrivit Mandiner.

Dacă CDU ar trece printr-o astfel de schimbare, pentru mulți conservatori ar reprezenta un alt pas mai departe spre stânga pentru un partid care a devenit din ce în ce mai puțin conservator și care a atacat chiar partide care se pretind a fi apărătoare ale credinţei creştine în Europa, precum Fidesz din Ungaria.

Încrederea în Biserică, tot mai scăzută

În Germania, încrederea în biserică a scăzut dramatic. În acest an, se așteaptă ca mai puțin de jumătate dintre nemți să se identifice ca aparținând uneia dintre cele două biserici istorice. De semenea, reprezintă o îngrijorare serioasă faptul că scandalurile din cadrul Bisericii Romano-Catolice — abuzuri și scandaluri sexuale — au afectat percepția socială a creștinismului în ansamblu.

În urma înfrângerii de la alegerile federale, CDU face o cercetare profundă, deoarece baza de vot din ce în ce mai veche a partidului dezvăluie cât de fragil este viitorul partidului. În același timp, alegerile europene nu au arătat până acum că referirea la creștinism ar influența succesul partidelor conservatoare.

Inițiativa din cadrul CDU nu ar fi fără precedent, deoarece, în Elveția, Partidul Popular Creștin Democrat și-a schimbat numele la nivel federal în „Die Mitte” (Central).

În dezbaterile din cadrul CDU și CSU, se subliniază adesea că alianța de partid este construită pe principii conservatoare, creștine, sociale și liberal-economice. Fondul tendinței creștine a afectat în primul rând direcția socială, dar „C”, adică adjectivul creștin, întruchipează și contrastul dintre diferitele tendințe din cadrul partidului.

În trecut, politicieni de frunte din CDU și partidul soră bavarez Uniunea Creștin Socialistă (CSU) au exprimat învățătura socială catolică ca o legătură între diferite tendințe. Astăzi, însă, sloganul „imaginea umană creștină” îndeplinește această funcție, care vizează în primul rând o adresare către susținătorii care pretind a fi creștini din punct de vedere cultural.

Publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung adaugă că, deși conținutul literei „C” s-a schimbat, CDU/CSU nu ar trebui să renunțe la referirea la creștinism. Fără aceasta, CDU și CSU nu ar mai fi partide fraterne, ci o alianță de partide cu două convingeri politice diferite. Prin urmare, atâta timp cât creștinismul ca idol cultural joacă un rol în societatea germană, ar merita să rămânem la numele actual, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel