Data actualizării:
Data publicării:

Uniunea Africană cere UE excepție de la sancțiunile aplicate Rusiei: Vrem să plătim, dar devine imposibil

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Președintele senegalez Macky Sall, care prezidează în prezent Uniunea Africană, a cerut duminică Bruxelles-ului să ofere țărilor africane un spațiu de plată pentru cereale și îngrășăminte importate din Rusia, în ciuda sancțiunilor UE care exclud băncile rusești din sistemele internaționale de plăți.

Șeful Uniunii Africane cere UE să ușureze plățile pentru a putea importa din Rusia bunurile necesare. ”Le cerem europenilor același mecanism ca și pentru gaz și petrol”, spune Macky Sall pentru Le Journal du Dimanche citat de Politico.

"Vrem să plătim, dar devine imposibil. Așa că le cerem europenilor același mecanism ca și pentru gaz și petrol", a declarat Sall pentru Le Journal du Dimanche într-un interviu.

Bruxellesul nu a impus sancțiuni la exportul de cereale sau îngrășăminte rusești către țări din afara UE, dar a exclus mai multe bănci rusești, inclusiv Sberbank, din mecanismul internațional de plată SWIFT. Normele UE, totuși, lasă țărilor spațiu să facă plăți către Rusia pentru alte importuri, cum ar fi gazul.

Sancțiunile occidentale contribuie la criza alimentară

Luna trecută, Sall a declarat, în cadrul unei reuniuni a liderilor UE, că sancțiunile asupra sistemului financiar al Rusiei și dificultățile de a găsi asigurători amenințau importurile de cereale și îngrășăminte în Africa.

După întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin la începutul acestei luni, el a sugerat din nou că sancțiunile occidentale contribuie la criza alimentară.

Această problemă a fost discutată și în timpul unei întâlniri bilaterale la Paris între Sall și președintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută. Macron i-a spus apoi lui Sall că perturbările nu au nimic de-a face cu sancțiunile UE, potrivit unui oficial de la Elysée.

Blocada cerealelor din Marea Neagră

Apelul lui Sall vine în timp ce o blocadă navală rusă la Marea Neagră reține peste 20 de milioane de tone de cereale din aprovizionarea mondială cu alimente, iar ONU, Bruxelles și Washington încearcă să deblocheze situația.

Sall a spus că Senegalul nu este dependent de importurile de cereale, dar a avertizat că deficitul de îngrășăminte va avea un impact asupra producției locale.

”Destabilizarea Africii din cauza foametei este la fel de importantă ca și rezultatul războiului din Ucraina de astăzi”, a avertizat liderul african.

Criza alimentară va fi pe ordinea de zi când liderii UE se vor întâlni joi și vineri la Bruxelles. Şefii de stat şi de guvern sunt pregătiţi să respingă din nou propaganda Moscovei şi să afirme că Rusia este singura responsabilă pentru actuala criză alimentară.

Citește și...

Preşedintele Uniunii Africane îi bate obrazul lui Putin: Suntem victime ale conflictului din Ucraina

Macky Sall, preşedintele Uniunii Africane, i-a amintit lui Vladimir Putin că "cele mai multe ţări africane au evitat să condamne Rusia în cursul voturilor de la Naţiunile Unite", preferând, alături de naţiuni din Asia şi America Latină să menţină distanţa faţă de conflictul din Ucraina. Însă, cu toate acestea, ţările africane sunt "victime" ale crizei alimentare.

Preşedintele Uniunii Africane, senagalezul Macky Sall, i-a cerut vineri preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să conştientizeze că naţiunile africane sărace sunt victime ale conflictului din Ucraina, în contextul limitării exporturilor de alimente, informează cotidianul Le Figaro citat de Mediafax. "Am venit să vă spun să conştientizaţi faptul că ţările noastre sunt victime ale acestei crize la nivel economic", i-a transmis Macky Sall lui Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii din staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre.

Preşedintele Uniunii Africane a îndemnat şi naţiunile occidentale să anuleze sancţiunile impuse Rusiei în sectorul exporturilor de alimente. "Există ameninţări grave la adresa securităţii alimentare a continentului african", a subliniat Macky Sall, argumentând că îngrăşămintele agricole din Rusia nu mai pot fi importate. La finalul întâlnirii, preşedintele Uniunii Africane s-a declarat "mulţumit" şi a anunţat că Vladimir Putin i-a oferit "asigurări" privind soluţionarea problemelor alimentare.

Marţi, preşedintele Uniunii Africane s-a declarat preocupat de efectele pe care noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei le vor avea asupra achiziţionării de alimente de către naţiunile sărace din Africa. Printre sancţiunile decise de Uniunea Europeană se numără excluderea companiei Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul internaţional de tranzacţionare SWIFT. 

Citește în contunuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel