Unii europarlamentari cer anchetarea lui Tucker Carlson, după interviul făcut cu Vladimir Putin
Parlamentarii de stânga din UE au cerut o anchetă asupra jurnalistului american Tucker Carlson după ce acesta a vizitat Moscova pentru a-l intervieva pe președintele rus Vladimir Putin. Unii au cerut chiar „interdicția de călătorie” în Europa – dar oficialii guvernului ungar au spus că vor refuza o astfel de mișcare.
Bruxelles-ul a izbucnit după ce fosta gazdă de la Fox News, Tucker Carlson, a anunțat că s-a întâlnit cu președintele rus la Kremlin și că va difuza în curând interviul pe X - o platformă de socializare deja detestată de mulți liberali europeni din cauza proprietarului său, Elon Musk, un susțintăor al libertății de exprimare, potrivit RMX.
„Doi ani de război care ne remodelează lumea, majoritatea americanilor nu sunt informați”, le-a spus Carlson urmăritorilor în timp ce le-a explicat de ce a călătorit în capitala Rusiei.
El a susținut că mass-media occidentală l-a intervievat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pe toată durata conflictului actual și a insistat că publicul ar trebui să-i audă pe ambii actori războiului.
„Nu i-am auzit niciodată vocea”, a spus Carlson despre Putin. „Este greșit. Americanii au dreptul să știe totul despre un război în care sunt implicați și avem dreptul să le spunem despre el.”
„Nu suntem aici pentru că îl iubim pe Vladimir Putin... Nu vă încurajăm să fiți de acord cu ceea ce poate spune Putin în acest interviu, dar vă îndemnăm să îl urmăriți”, a adăugat el.
Așa cum se întâmplă adesea, Guy Verhofstadt, fostul prim-ministru belgian și actual parlamentar al UE, a fost primul care și-a exprimat indignarea față de gândul că președintelui rus i s-a oferit ocazia de a comunica direct cu lumea occidentală.
El a declarat pentru Newsweek că Tucker Carlson este un „purtător de cuvânt” al fostului președinte al SUA Donald Trump, care are opinii pro-Kremlin și a sugerat că ar fi „logic” ca o anchetă să aibă loc asupra jurnalistului american.
„Deoarece Putin este un criminal de război și UE sancționează pe toți cei care îl ajută în acest efort, pare logic ca Serviciul de Acțiune Externă să-i examineze cazul”, a adăugat Verhofstadt.
Un fost europarlamentar liberal spaniol a susținut punctul de vedere al lui Verhofstadt, spunând aceleiași publicații că Tucker Carlson „nu mai este un ziarist, ci un propagandist pentru cel mai odios regim de pe teritoriul european și cel mai periculos pentru pacea și securitatea noastră”.
Aceste sancțiuni, totuși, trebuie să fie aprobate de liderii naționali în cadrul Consiliului European, iar Ungaria a sugerat deja că se va opune oricărei încercări de a-l sancționa pe jurnalist.
Răspunzând la informațiile potrivit cărora Tucker Carlson s-ar putea confrunta cu sancțiunile UE, Balázs Orbán, directorul politic al premierului ungar Viktor Orbán a postat pe X: „Nu vă obosiți să încercați – nu vom permite!”
Koskovics Zoltán, un analist geopolitic la Centrul pentru Drepturi Fundamentale din Budapesta, a remarcat că „este garantat un veto al ungurilor” asupra oricărei încercări de sancționare a lui Carlson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News