Data publicării:

Uniforma școlară, ”o decizie de normalitate”. Psihologul Radu Leca: România are nevoie de unitate. Garantează copiilor accesul la stabilitate psiho-emoțională

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @ MDStudio
FOTO: Freepik @ MDStudio

Psihologul Radu Leca ne-a vorbit despre impactul pe care l-ar avea introducerea uniformelor școlare la nivelul întregii țări.

Proiectul privind reintroducerea uniformei școlare a generat ample discuții în spațiul online, iar dacă unii dintre părinți au salutat un astfel de demers, alții au afirmat că de fapt este o revenire la vremurile dinainte de 1990, când elevii aveau aceeași uniformă la nivelul întregii țări, diferențiate doar pe ciclurile de învățământ. După o pauză de câțiva ani, în urmă cu trei decenii, multe dintre licee au decis introducerea uniformelor personalizate, motivând la acea vreme că astfel se fac diferențe între elevii de liceu, putând fi identificați mai ușor, în special când lipseau de la ore. 

În contextul proiectului depus la Senat, în vederea completării și modificării Legii învățământului, potrivit căruia ”conducerea unitățile de învățământ poate solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare”, am discutat cu psihologul Radu Leca, pentru a vedea ce impact ar avea uniformele asupra elevilor.

”Din punct de vedere psihologic, după aproape 30 de ani în care uniformele au fost anulate de așa spusa libertate câștigată după 1989, această revenire a lor garantează un nou început de stabilitate psiho-emoțională.

Cu cât aceste uniforme vor fi introduse în toate școlile la nivel național, cu cât mai repede, iar din punct de vedere al tipurilor de pericole și al noțiunii de bullying, lucrurile vor începe să se normalizeze.

Lipsa uniformei a adus o nouă etapă în tot ceea ce înseamnă școli și licee pe parte de exprimare a sexualității și a bullyingului. Avem de-a face cu o primă decizie de normalitate pe care o întâmpin cu tot dragul, sperând ca aceasta să fie înțeleasă corect”, a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitate pentru DC News.

Citește și: Ce face un consilier școlar când se confruntă cu cazuri de violență în școală. Ioana Șandru: Deja avem niște proceduri. Aceste cazuri se înregistrează / video

Uniforma, stabilitatea elevilor și limitarea hărțuirii

 

”Există numeroși părinți care au senzația că Partidul Comunist, prin introducerea acestor uniforme, va reveni la putere. Îi anunț, cu respect, că greșesc profund. Aceste uniforme garantează copiilor accesul la stabilitate, dar și la uniformitate. 

Avem nevoie să înțelegem că ultimii 30 de ani din tot ceea ce înseamnă aspect, design, modă, culori au distrus zeci de generații. România are nevoie de unitate, această unitate despre care nu se vorbește. Avem nevoie ca această unitate să înceapă din școli și licee. Nu avem nevoie ca fiecare liceu să facă ce vrea, când vrea, cum vrea și dacă vrea”, a mai spus Radu Leca.

Leca: Ai uniformă, ai prestanță

 

Totodată, psihologul Radu Leca a afirmat că această unitate  pe care vrem în societate, iar școala este una dintre ”celulele” de bază, alături de cea a familiei, ”se câștigă foarte greu și chiar avem nevoie ca elevii să reînceapă să studieze în mod concret tot ceea ce înseamnă echilibru și susținere. În lipsa omogenității avem de-a face exclusiv cu o pierdere de timp, totală.

Ei nu înțeleg, în lipsa uniformei, ai cui sunt. Până în clasa a XII-a ești un individ care are nevoie de training, dar trebuie să fii ca toți ceilalți, nu putem să facem diferențe atât de mari între copii.

Avem nevoie ca din punct de vedere psiho-emoțional, noile generații care vin să aibă echilibrul pe care toate celelalte generații începând cu 1990 le-au pierdut. Iar rezultatele se văd, oamenii nu mai muncesc. 

Dacă o să vină vreun părinte să întrebe care este legătura cu uniforma, am să spun foarte clar: Uniforma reprezintă baza, respectiv stâlpul unei societăți. Ai uniformă, ai prestanță. E la fel ca în armată sau poliție. Nu ai uniformă, ești nimeni”, a mai spus Radu Leca.

Psiholog: Avem nevoie de unitate

 

”Tuturor celor care au o senzație greșită în raport cu uniforma, îi rugăm, din punct de vedere psiho-emoțional, să nu își verse nervii pe copii. Cei care iubesc uniforma, atunci or să iubească și noțiunea de stabilitate a copiilor. Pentru frustrările lor, ale părinților, nu există un remediu clar, există doar terapie.

Atâta timp când dânșii cred, în continuare, că pot face ce vor, când vor, cum vor, iar copiii lor sunt atât de obraznici și de nesupuși, și de independenți, dar sub o formă rebelă și toxică, încât structura psiho-emoțională a unei societăți este profund afectată. Noi nu avem de ce, ca în interiorul școlii românești să existe permanent diferențe.

Se fac oricum diferențe pe tot ceea ce înseamnă sexualitate, religie, apartenență sau structuri din care fac parte părinții elevilor. Avem nevoie de unitate”, a mai spus Radu Leca.

Potrivit proiectului menționat, elevii ar urma să beneficieze în mod gratuit de uniformele școlare, fapt ce înseamnă, într-o primă fază, o reducerea diferențelor care se fac între elevii cu potențial financiar și cei din familii modeste, lucru care a fost subliniat și de psiholog.

”Avem de-a face cu o diferențiere clară între copiii care au părinți bogați și copiii care au părinți modești. Iar odată cu apariția uniformei, toate aceste diferențe vor pieri.

Deja avem probleme la nivel național cu bullyingul de a fost necesar să se dea o lege care să reglementeze tipurile de pedepse care se dau în școli și licee. În mod real chiar avem nevoie de uniformitate, iar aceasta începe cu uniforma.

Mă bucur mult că dna Ligia Deca (n.r. ministrul Educației) a generat această dorință de uniformitate la nivel național, nelăsându-se intimidată de nimeni și de nimic”, a concluzionat Radu Leca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel