Unificarea pe bucăți
Data publicării:
Autor: Sorin Roşca Stănescu
WhatsApp
Este imposibil de presupus ca va avea loc vreun proces de unificare a dreptei inainte de europarlamentare.

Dar dupa? Si daca da, cand anume si cum? Cea mai oportuna perioada, daca se va petrece un asemenea proces, va fi la scurt timp dupa viitoarele alegeri. Si cu suficienta vreme inainte de prezidentiale. Deci, miza reala este evident Palatul Cotroceni. Din aceasta perspectiva, cred ca, daca o unificare a dreptei va avea loc, ea se va face pe bucati. Si va incepe printr-o fuziune PNL-PDL.

Daca ne imaginam ca PNL va obtine la europarlamentare un rezultat de 20 la suta plus/minus doua procente, iar PDL de 12 la suta plus/minus alte doua procente, atunci, in eventualitatea in care cele doua partide vor fuziona, am avea o formatiune politica de dreapta a carei cota poate fi plasata intre 28 si 34 la suta. O contrapondere extrem de serioasa a stangii, reprezentata de PSD, care, fara aliatii sai de circumstanta, cum ar fi UDMR si PC, se ridica cam la acelasi procent.

As vrea sa ma fac bine inteles. Eu ma refer exclusiv sau aproape exclusiv la forta partidelor din perspectiva aparatului de activisti de care acestea dispun. Indiferent cat de serioasa va fi pana la sfarsit campania electorala, europarlamentarele nu vor mobiliza decat intr-un mod nesemnificativ cetateni obisnuiti. Ele au menirea de a-si scoate proprii membri din casa si de a-i duce, impreuna cu familiile lor, la sectiile de votare. Prin urmare, nu vom vedea si nu vom afla prea multe lucruri despre impactul real al politicilor in marile bazine electorale. Europarlamentarele reprezinta un test si atat tot, dar cu mare valoare psihologica, inaintea celui mai important moment al anului, alegerile prezidentiale. Care au loc sub umbrela actualei Constitutii ce confera viitorului locatar de la Cotroceni puteri extrem de mari.

S-a spus de nenumarate ori si au existat in acest sens voci si dintr-o tabara si din alta, dar si de pe tusa ca, odata Traian Basescu scos din joc, o unificare intre PDL si PNL este nu numai necesara, ci si posibila. De mai multa vreme relatiile dintre Traian Basescu si PDL sunt practic rupte. In al doilea rand, cei mai apropiati pedelisti de acelasi Traian Basescu au parasit partidul deplasandu-se, mai mult sau mai putin ostentativ, in noul partid mosit de acest om politic, PMP. Drumul unei unificari a dreptei pare astfel deschis. Nimic nu impiedica cele doua partide sa fuzioneze. Sa fuzioneze cum? Este evident ca va fi preferata denumirea de PNL. Din simplul motiv ca liberalii reprezinta un partid istoric, care a dovedit de-a lungul timpului o consecventa politica semnificativa. Spre deosebire de PDL, care, indiferent de componenta sa liberala, provine totusi dintr-un PD socialist care, la randul sau, s-a despris din FSN. Dintr-un FSN mai degraba comunist. La limita, denumirea care nu este deloc nesemnificativa ar putea fi PLD. Adica Partidul Liberal Democrat. Cea mai simpla forma de fuziune este cea prin absorbtie. Pentru a fi realizata, sunt necesare doua Congrese Extraordinare. Unul dintre ele este aproape anuntat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel