UNICEF: Tineri cu HIV din Asia Centrală şi Europa de Est blamaţi şi marginalizaţi
O epidemie subterană de HIV răspândită în Europa de Est şi Asia Centrală ia amploare într-un ritm îngrijorător, fiind alimentată de consumul de droguri, comportamente sexuale cu risc crescut şi un nivel ridicat al stigmatizării sociale ce descurajează persoanele afectate să acceseze informaţiile referitoare la prevenţie şi tratamentul oferit, se arată într-un raport dat publicității de UNICEF.
Raportul „Blamare şi marginalizare: epidemia subterană de HIV ce afectează copiii din Europa de Est şi Asia Centrală″ scoate la lumină problemele cu care se confruntă copiii ce trăiesc cu HIV, adolescenţii ce adoptă comportamente cu risc, femeile însărcinate ce consumă droguri şi cei peste un milion de copii şi tineri din regiune care trăiesc sau muncesc pe străzi.
Tinerii marginalizaţi sunt expuşi zilnic unor riscuri multiple, inclusiv consumului de droguri, sexului comercial şi altor forme de exploatare şi abuz, care sporesc riscul de a contracta HIV. Tendinţele sunt extrem de alarmante, în regiune existând 3,7 milioane de consumatori de droguri injectabile – aproape un sfert din totalul înregistrat la nivel mondial. Pentru mulţi, consumul de droguri începe în adolescenţă.
Un studiu recent, realizat de PNUD pe şase ţări din regiune, indică faptul că multor adolescenţi ce trăiesc cu HIV le este mai frică de stigmatizarea socială pe care o simt în momentul în care apelează la tratament decât de boala în sine, ceea ce adânceşte şi mai mult epidemia în obscuritate.
Potrivit UNICEF, 80 la sută dintre noile infecţii cu virusul HIV în Europa de Est şi Asia Centrală afectează persoane care au cel mult 30 de ani. Aproximativ 1,5 milioane de noi infecţii cu HIV se înregistrează în Europa de Est şi în Asia Centrală, comparativ cu 900.000 în 2001.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News