Data publicării:

UNICEF propune crearea unui Minister pentru copii

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp

Cu o zi înainte de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie) şi pentru a marca trei decenii de la adoptarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului, UNICEF în România a dat copiilor puterea într-un eveniment la Şcoala Gimnazială Ferdinand I din Capitală. 150 de elevi cu vârste 9 şi 12 ani au discutat despre drepturile copilului şi le-au ilustrat aşa cum le văd ei.

Pentru a marca adoptarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului, în fiecare an, pe 20 noiembrie, UNICEF celebrează Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului la nivel global. Anul acesta data este cu atât mai specială cu cât aniversăm 30 de ani de la adoptarea Convenţiei, tratatul privind drepturile omului cel mai ratificat la nivel internaţional. Copiii din întreaga lume vor "prelua puterea" şi vor colora lumea în albastru în semn de susţinere a drepturilor copilului. În România, copiii vor fi invitaţi în emisiuni de radio şi la televiziune, dar şi online, unde vor prezenta ştiri, vor discuta despre drepturile copilului şi îşi vor exprima opiniile. De asemenea, în seara de 20 noiembrie, Palatul Parlamentului, precum şi alte clădiri emblematice din Bucureşti, vor fi luminate în albastru pentru a atrage atenţia asupra importanţei drepturilor copilului.

În 1990, rata mortalităţii infantile era de aproximativ 27%

 

În prezent este de 6,4%, dar procentul este dublu faţă de media europeană. Rata mortalităţii neonatale s-a înjumătăţit în ultimul deceniu, dar rămâne cea mai ridicată din UE. În 1990, rata mortalităţii materne era de 83, iar în urmă cu trei ani a scăzut sub 10. Rata de părăsire timpurie a şcolii a scăzut de la 23% în 2002 la 16,4% în 2018, dar media Uniunii Europene era de 10,6% anul trecut. 400.000 de copii sunt încă în afara sistemului de învăţământ şi 40% din adolescenţii de 15 ani înţeleg cu greu textul pe care îl citesc şi socotesc cu greu.

"Această situaţie critică necesită un răspuns urgent şi un efort colectiv pentru a pune drepturile copilului mai sus pe lista priorităţilor politice. Acest lucru s-ar putea realiza prin crearea unei instituţii, cum ar fi un minister sau o comisie specială în subordinea Primului Ministru, pentru a coordona intervenţiile pentru copii şi pentru a asigura resursele necesare", a afirmat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Împărţiţi în grupuri de câte trei-patru, copiii şi adolescenţii de la Şcoala Gimnazială Ferdinand I au tras la sorţi câte un drept din Convenţie, pe care l-au discutat alături de profesori, jurnalişti şi de reprezentanţi ai UNICEF prezenţi la întâlnire. Fiecare grup a ilustrat apoi dreptul discutat pe "cărămizi" din carton pe care mai apoi le-au pus împreună, construind un zid simbolic al drepturilor copilului cu mesajul #pentru fiecare copil, toate drepturile.

Gazda evenimentului a fost Andreea Marin

Ambasador Naţional pentru UNICEF în România, Andreea Marin a vorbit emoţionant despre importanţa respectării drepturilor copilului în România şi nu numai.

"Nimic nu este mai important pentru omenire decât să asigure dreptul la o copilărie fericită celor mici. Întâlnirea de astăzi este unul din rarele momente în care copiii se pot face auziţi, le pot spune direct adulţilor cum văd ei lucrurile şi cum îşi doresc să arate propriul viitor. Obligaţia noastră este să avem grijă ca drepturile prevăzute în Convenţie să fie aplicate în totalitate, pentru ca milioane de copii din întreaga lume să crească fericiţi şi sănătoşi, departe de suferinţele care le pot tulbura copilăria", a declarat Andreea Marin.

După construirea zidului simbolic, evenimentul a continuat cu discuţii despre progresul realizat în ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte promovarea şi respectarea drepturilor copiilor. Despre priorităţile din perspectiva copiilor şi căile de acţiune pentru ca toţi copiii să se bucure de toate drepturile prevăzute în Convenţie au vorbit Ariana Ardelean, Alexandra Stoica, Rareş Voicu şi Tudor Panait, membri ai Bordului Copiilor şi foşti Ambasadori Juniori la UE. De asemenea, a luat cuvântul şi dna. Violeta Dascălu, directoarea instituţiei de învăţământ care a găzduit evenimentul. Şcoala Ferdinand I este una dintre cele 250 de şcoli din România care au făcut parte din Campania "Hai la şcoală!" derulată de UNICEF pentru prevenirea abandonului şi creşterea participării şcolare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel