UNICEF - Peste jumătate din copiii ucraineni au fost strămutați după o lună de război
O lună de război în Ucraina a dus la strămutarea a 4,3 milioane de copii, mai mult de jumătate din populația de copii estimată a țării, de 7,5 milioane. Aceasta include peste 1,8 milioane de copii care au trecut în țările vecine ca refugiați și 2,5 milioane care sunt acum strămutați în interiorul Ucrainei.
„Războiul a provocat una dintre cele mai rapide deplasări de copii la scară largă de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, conform unui raport publicat pe web-situl UNICEF.
Potrivit OHCHR, 78 de copii au fost uciși și 105 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului din 24 februarie. Cu toate acestea, aceste cifre reprezintă doar acele rapoarte pe care ONU le-a putut confirma, iar bilanțul real este probabil mult mai mare.
Peste 450.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 23 de luni au nevoie de sprijin alimentar
Războiul a avut, de asemenea, consecințe devastatoare asupra infrastructurii civile și accesului la serviciile de bază.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a raportat 52 de atacuri care au avut impact asupra unităților de îngrijire a sănătății din întreaga țară în ultimele patru săptămâni, în timp ce Ministerul Educației și Științei din Ucraina a raportat daune la peste 500 de unități de învățământ. Se estimează că 1,4 milioane de oameni nu au acces la apă.
UNICEF a observat deja o reducere a acoperirii de vaccinare pentru imunizările de rutină și pentru copii, inclusiv împotriva rujeolei și poliomielitei. Acest lucru ar putea duce rapid la izbucniri de boli prevenibile prin vaccin, în special în zonele supraaglomerate, unde oamenii se adăpostesc de violență.
„Copiii au nevoie urgent de pace și protecție. Au nevoie de drepturile lor. UNICEF continuă să facă apel pentru o încetare imediată a focului și pentru protecția copiilor împotriva vătămării. Infrastructura esențială de care depind copiii, inclusiv spitale, școli și clădiri care adăpostesc civili, nu trebuie să fie niciodată atacată”, a mai adăugat Russel.
„Blue Dots”, spații sigure unice pentru copii și femei
Pentru a proteja și susține milioanele de copii și familii care au fugit din Ucraina, UNICEF și ICNUR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, au creat „Blue Dots”, spații sigure unice pentru copii și femei. „Punctele albastre” oferă informații cheie familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați și asigură protecția acestora. Ele oferă, de asemenea, un hub pentru servicii esențiale.
„Punctele albastre” au fost deja stabilite în țările care găzduiesc copii și femei ucrainene și sunt extinse în zilele următoare, inclusiv peste 20 în Polonia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News