Urmărește emisiunea live
Ungaria trădează UE. A acceptat plata în ruble a gazului rusesc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ungaria trădează UE. A acceptat plata în ruble a gazului rusesc / Foto: Pixabay, de Evgeny GoTown.ru
Ungaria trădează UE. A acceptat plata în ruble a gazului rusesc / Foto: Pixabay, de Evgeny GoTown.ru
Ungaria anunță că a acceptat să plătească în ruble Rusiei pentru gazul și petrolul importate. 

Ungaria trădează UE și anunță că este de acord să plătească în ruble pentru gazul și petrolul rusesc. Ministrul Externe, Péter Szijjártó, a confirmat pentru CNN că țara sa va folosi schema de plată impusă de Rusia, scrie Interfax.

Diplomatul a explicat: "85% din gazul nostru, 65% din petrolul nostru provin din Rusia. De ce? Pentru că este determinat de infrastructură. Nu e de amuzament, nu am ales noi situația", a spus el.

VEZU ȘI: Ungaria pedepsită de Comisia Europeană. Se lansează mecanismul de suspendare a fondurilor

Țările UE, puse la colț de Rusia

Szijjarto a adăugat că Ungaria nu are surse sau rute alternative care să le permită să înceteze importul de energie rusească în următorii câțiva ani. CNN amintește că alte câteva țări au fost de acord cu schema de plată de la Moscova. Astfel, într-un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută, s-a raportat că „pare posibil” să se respecte noile reguli rusești fără a intra în conflict cu legislația UE. Szijjártó a declarat pentru portalul Hungary Today că livrările rusești de gaz către Ungaria continuă în conformitate cu programul și contractul cu Rusia.

”Aș dori să reasigur pe toată lumea că suspendarea livrărilor către Bulgaria nu se aplică pentru tranzitul prin această țară”, a spus ministrul ungar.

El a menționat: „Am găsit o soluție când Ungaria plătește în euro într-un cont la Gazprombank, care apoi le transformă în ruble și le trimite către Gazprom Export”, a spus el.

VEZI ȘI: În pofida sancțiunilor, Rusia și-a DUBLAT veniturile din vânzarea de petrol și gaze către UE, după declanșarea războiului

Livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, oprite

După cum sa raportat, miercuri dimineață, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza neplatei în ruble. Din 26 aprilie, Gazprom Export nu primise plăți pentru livrările de gaze în aprilie de la aceste companii în ruble. Plățile pentru gazele rusești furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble, potrivit Moscovei.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj”, după decizia Gazprom de a suspenda livrările. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel