Ungaria și Turcia, singurele care nu au ratificat cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO. Sanna Marin vrea urgentarea procesului
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 01 noi 2022, 12:47
WhatsApp
Premierul finladez Sanna Marin a cerut marţi Ungariei şi Turciei să aprobe cât mai repede cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO, relatează Reuters.  

Ungaria şi Turcia sunt singurele două state din Alianţă care nu au ratificat încă cererile de aderare.

"Toate privirile sunt acum pe Ungaria şi Turcia. Aşteptăm că aceste ţări să ratifice cererile. Cred că este important ca acest lucru să se întâmple mai repede decât mai târziu", a spus şefa guvernului finlandez la o conferinţă cu alţi lideri nordici.

Finlanda şi Suedia au reiterat săptămâna trecută că vor să adere la NATO în acelaşi timp, prezentând un front unit în faţa Turciei.

Cele două state nordice vecine au cerut să adere la Alianţa Nord-Atlantică în mai, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, dar s-au izbit de obiecţiile Turciei, care acuză cele două ţări că găzduiesc organizaţii pe care ea le consideră teroriste, notează Agerpres.

NATO promite: Vom apăra Suedia și Finlanda chiar înainte de aderare

Deși Turcia și Ungaria nu au ratificat încă intrarea în alianță a celor două țări, Stoltenberg garantează: ”În caz de presiuni, vom reacționa”. 

Suedia și Finlanda nu fac încă parte din NATO, dar Alianța Atlantică este deja pregătită să apere cele două state membre aspirante. Acest lucru a fost garantat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă în care i-a liniștit și pe scandinavi cu privire la intrarea rapidă sub ”umbrela” atlantistă.

”Dacă ar fi vreun fel de presiune împotriva Suediei și Finlandei, ar fi de neconceput ca aliații NATO să stea pe loc și să nu reacționeze. Vom reacționa  la orice fel de presiune împotriva Suediei și Finlandei”, a promis Jens Stoltenberg, potrivit Europa Today.

Cu toate acestea, cele două țări nu fac încă parte din alianța care garantează intervenția militară a tuturor statelor aliate în cazul unui atac măcar asupra uneia dintre ele.

Procesul de aderare la NATO, a amintit Stoltenberg, a început oficial la Madrid în iunie, în timpul summitului alianței, când ”toate cele treizeci de țări aliate au luat decizia istorică de a invita Finlanda și Suedia”. 

Recent, chiar și Ungaria a precizat că ratificarea este pe agenda parlamentară pentru această toamnă. Lipsește Turcia, singura țară NATO care încă menține relații la nivel înalt cu Rusia, dovadă stând întâlnirile din ultimele luni între Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin.

”Salut că Finlanda, Suedia și Turcia lucrează împreună pentru a implementa memorandum-ul comun pe care l-au convenit în marja summitului de la Madrid pentru a spori eforturile în lupta împotriva terorismului”, a spus Stoltenberg, făcând aluzie la acordul care a fost acuzat atunci, deoarece va permite extrădarea din cele două țări UE în Turcia a activiștilor kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști. 

”Suedia a precizat clar că nu vor exista restricții privind exporturile de arme către Turcia și că a fost stabilit un mecanism permanent pentru a lucra împreună și mai strâns în ceea ce privește schimbul de informații pentru a sprijini eforturile în lupta împotriva terorismului internațional”, a adăugat Stoltenberg care a anunţat şi o vizită în Turcia. ”Sunt încrezător că toți aliații vor ratifica protocolul de aderare” și-a exprimat speranța secretarul general. 

În orice caz, a asigurat el, ”situația din Finlanda și Suedia s-a schimbat foarte mult de când au solicitat aderarea”. De atunci, ”aliații au dat o garanție de securitate celor două țări în cadrul întregului proces de aderare”, atât de mult încât statele candidate la aderare la alianță ”participă la activitățile civile și militare ale NATO”.

Este un avertisment clar adresat Rusiei care a încercat în mai multe rânduri să descurajeze intrarea în NATO a celor două țări, după ce acestea au rupt cu neutralitatea lor tradițională în urma invaziei Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?